Οικονομία

«Μαχαίρι» εως και 60% στα επιδόματα τέκνων συνταξιούχων

«Μαχαίρι» εως και 60% στις προσαυξήσεις στις συντάξεις για έως και δύο παιδιά «Μαχαίρι» εως και 60% στις προσαυξήσεις στις συντάξεις για έως και δύο παιδιά
«Μαχαίρι» εως και 60% στις προσαυξήσεις των συντάξεων για έως και δύο παιδιά με το νέο Ασφαλιστικό Μείωση έως και 60% στις επιδοματικές προσαυξήσεις των συντάξεων για όσους δικαιούχους έχουν από ένα έως δύο παιδιά προβλέπει το προσχέδιο για την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό που ήδη έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση και βρίσκεται στην διαδικασία του διαλόγου αλλά και των διορθώσεων.

Αναλυτικά σύμφωνα με το νόμο προσχέδιο και ειδικότερα στο Άρθρο 10 Προσαύξηση Σύνταξης προβλέπεται ότι:

 1. Το ποσό της κατά τα άρθρα 8 και 9 υπολογιζόμενης σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας, προσαυξάνεται κατά 8% για το  πρώτο παιδί (έναντι 20% που ίσχυε ως τώρα), 10% για το δεύτερο παιδί (έναντι 15% που ίσχυε ως τώρα) και 12% για το τρίτο παιδί (έναντι 10% που ίσχυε ως τώρα) και κάθε ένα από τα επόμενα, εφόσον είναι άγαμα και ανήλικα και δεν εργάζονται ή είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο ημεδαπής ή αλλοδαπής.  Η κατά τα ανωτέρω  προσαύξηση παρατείνεται μέχρι του 24ου έτους της ηλικίας, εφόσον τα παιδιά φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ή Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ημεδαπής. Αν και ο έτερος των γονέων είναι συνταξιούχος, η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση (επίδομα τέκνων) χορηγείται στον έναν εκ των συζύγων κατ’ επιλογή τους.

Αν δεν υποβληθεί δήλωση επιλογής, το ποσό της προσαύξησης καταβάλλεται και στους δύο συζύγους κατά το ήμισυ. Οι χορηγούμενες προσαυξήσεις συντάξεων για τα τέκνα υπολογίζονται επί του μισού του κατά το έτος 2015 μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αναπροσαρμοσμένου με το εκάστοτε ποσοστό αυξήσεως των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

2. Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, προσαυξάνεται κατά 50%, εφόσον οι συνταξιούχοι είναι πλήρως τυφλοί ή, λόγω πάθησης ή αναπηρίας, τελούν διαρκώς σε κατάσταση η οποία απαιτεί συνεχή επίβλεψη, συμπαράσταση και περιποίηση ετέρου προσώπου.  Επί τετραπληγίας, το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης προσαυξάνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά την δημοσίευση του νόμου διατάξεις.

3. Στην περίπτωση ασφαλισμένων μισθωτών οι οποίοι, υπό την ισχύ του προϊσχύοντος νομοθετικού καθεστώτος κατέβαλλαν εισφορές ανώτερες από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως και στην περίπτωση ασφαλισμένων που θα καταβάλλουν εθελοντικά εισφορές ανώτερες από τις προβλεπόμενες στο νόμο αυτό, η σύνταξη προσαυξάνεται κατά ποσοστό που θα ορισθεί με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από εισήγηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, βάσει σχετικής οικονομικής αναλογιστικής μελέτης.

4. Καταβαλλόμενες συντάξεις που εκδόθηκαν βάσει ρυθμίσεων που καταργούνται στο εξής,  διατηρούνται ως έχουν, με την επιφύλαξη εφαρμογής του άρθρου 14.