Οικονομία

Ασφαλιστικό: Τι ζητούν οι δανειστές τι δίνει η κυβέρνηση

Ασφαλιστικό: Τι ζητούν οι δανειστές τι δίνει η κυβέρνηση Ασφαλιστικό: Τι ζητούν οι δανειστές τι δίνει η κυβέρνηση
Οι ενστάσεις για το Ασφαλιστικό φέρνουν αναβολή στην έλευση των δανειστών Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Από αναβολή σε αναβολή, πηγαίνει η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, για να ξεκινήσει η τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης για το κομβικό ζήτημα του Ασφαλιστικού. Τελευταίες πληροφορίες θέλουν ότι ίσως οι εκπρόσωποι των θεσμών, να μην έρθουν στην Ελλάδα, ούτε έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Για να επισπευστούν οι διαδικασίες και να «ξεκολλήσει» η διαπραγμάτευση, πρέπει να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα των δανειστών και να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα. Αυτά είναι:

*Καλύτερη κοστολόγηση των μέτρων. Η ελληνική πλευρά, φαίνεται να απέστειλε νεότερα στοιχεία προς τους δανειστές, από τα οποία προκύπτει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,9% έως το 2019. Βέβαια, τα στοιχεία αυτά πρέπει να αξιολογηθούν από τους θεσμούς και να διαπιστωθεί η αξιοπιστία τους. Σε διαφορετική περίπτωση, επανακάμπτει το… ασφαλές σενάριο των περικοπών στις κύριες συντάξεις, που όμως η κυβέρνηση έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή».

*Στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών και στην αύξησή τους κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα, που προτείνει η ελληνική πλευρά, οι θεσμοί δείχνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν το θέμα, αρκεί να υπάρξει συμφωνία για ταυτόχρονη περικοπή και στις επικουρικές συντάξεις. Ουσιαστικά, διαπιστώνεται ότι τα ελλείμματα στο ΕΤΕΑ παραμένουν και για το λόγο αυτό προτείνεται να γίνουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά πάντως, έχει ήδη επεξεργαστεί σενάριο για «στοχευμένες» περικοπές σε συγκεκριμένες επικουρικές συντάξεις, με στόχο τον εξορθολογισμό τους και οι οποίες υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να κυμανθούν από 2% έως 29% στη χειρότερη περίπτωση.

*Το εφάπαξ βοήθημα, θεωρείται από τους δανειστές ως μία παροχή που θα μπορούσε ακόμα και να εκλείψει. Υπάρχουν σκέψεις για απόδοση των εισφορών στους δικαιούχους και μόνο, κατά την απονομή της σύνταξής τους, ή ως μέρος αυτής, αλλά όλα αυτά σε βάθος ετών. Έτσι, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να σημειωθεί μια σημαντική μείωση δαπάνης για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Βέβαια, η συγκεκριμένη σκέψη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ελληνική πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τομείς Πρόνοιας, φαίνεται να έχουν συνολικά αποθεματικά, που υπερβαίνουν το 1 δισεκ ευρώ.

*Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες, οι θεσμοί φαίνεται να επιθυμούν μικρότερη επιβάρυνση από αυτή που προτείνει η κυβέρνηση, χωρίς όμως να υπάρξει και ανάλογη μείωση στα έσοδα των Ταμείων. Το συγκεκριμένο δύσκολο «σταυρόλεξο» καλούνται να λύσουν οι δύο ξεχωριστές Επιτροπές που έχει συστήσει το υπουργείο Εργασίας, για τους νέους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.