Οικονομία

Με ΦΠΑ 23% επιβαρύνεται η θεραπεία κάλων και νυχιών!

Με ΦΠΑ 23% επιβαρύνεται η θεραπεία κάλων και νυχιών!
Με ΦΠΑ 23% επιβαρύνεται η θεραπεία κάλων και νυχιών! Του Γιώργου Παλαιτσάκη Δεν θεωρείται υπηρεσία που εμπίπτει στην απαλλακτική διάταξη του νόμου. Σε ΦΠΑ 23% υπάγονται οι υπηρεσίες θεραπείας κάλων και νυχιών οι οποίες παρέχονται από ελεύθερους επαγγελματίες ποδίατρους - ποδολόγους, με αντίστοιχο ισότιμο με ΤΕΙ πτυχίο.

Ο λόγος είναι ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν εμπίπτουν στην διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ, η οποία προβλέπει ότι απαλλάσσονται από το ΦΠΑ οι παροχές ιατρικής περίθαλψης οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης ιατρικών επαγγελμάτων, καθώς και οι παροχές υπηρεσιών από ψυχολόγους, μαίες, νοσοκόμους, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές. Δηλαδή απαλλάσσονται από το ΦΠΑ μόνο τα ανωτέρω παραϊατρικά επαγγέλματα τα οποία απαριθμούνται περιοριστικά στη γραμματική διατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης.

Τα παραπάνω διευκρινίζονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε και απέστειλε πρόσφατα σε όλες τις Δ.Ο.Υ. η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών. Η εγκύκλιος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάθε ποδίατρος-ποδολόγος που ασχολείται με τη θεραπεία κάλων και νυχιών θα πρέπει να υπολογίζει στην αμοιβή του Φ.Π.Α. με τον κανονικό συντελεστή 23%, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υποκειμένων στο φόρο προσώπων (υποβολή δηλώσεων, δικαίωμα έκπτωσης Φ.Π.Α. εισροών κλπ), όπως αυτές προβλέπονται στον Κώδικα Φ.Π.Α..

NETWORK