Οικονομία

Ασφαλιστικό: Οι παγίδες της αξιολόγησης από το ΔΝΤ

Ασφαλιστικό: Οι παγίδες της αξιολόγησης από το ΔΝΤ Ασφαλιστικό: Οι παγίδες της αξιολόγησης από το ΔΝΤ
Ασφαλιστικό: Οι παγίδες της αξιολόγησης από το ΔΝΤ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), συνεχίζει την αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης για το Ασφαλιστικό και στο πλαίσιο αυτό, έχει εντάξει τα όποια ελλείμματα προκαλούνται, στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προκύπτει ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, με τη συγκεκριμένη πρόθεση του ΔΝΤ να γίνεται αντικείμενο ξεχωριστών διαβουλεύσεων, στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες. Ζητούμενο τότε θα είναι, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του Ταμείου να βρεθεί λύση, ώστε να ελλείμματα που προκαλεί το Ασφαλιστικό να μην εξοφλούνται από τα Κρατικά Ταμεία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, κινδυνεύουν ξανά οι συντάξεις με περικοπές, αφού μπορεί να αποτελέσουν τα πρώτα «θύματα» μιας και η μείωσή τους, θα μπορεί να εξαλείψει τυχόν ελλείμματα. Συνεπώς, με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ περνάει μια ιδιότυπη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μέσα από την αποδοχή της ελληνικής πρότασης για το Ασφαλιστικό.

Σε κάθε περίπτωση, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται να έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το Ταμείο θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, εάν οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και δανειστές), δεν προχωρήσουν στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και στην ελάφρυνση του χρέους.