Οικονομία

Οι «γραβάτες ξεσηκώθηκαν» - Σε θέση μάχης οι επιστήμονες

Οι «γραβάτες ξεσηκώθηκαν» - Σε θέση μάχης οι επιστήμονες Οι «γραβάτες ξεσηκώθηκαν» - Σε θέση μάχης οι επιστήμονες
Οι «γραβάτες ξεσηκώθηκαν» - Σε θέση μάχης οι επιστήμονες Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με την φράση «οι γραβάτες ξεσηκώθηκαν», ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων, κ. Γιώργος Ρούσκος, θέλησε να δείξει την εναντίωση των νέων επιστημόνων, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό.

Με κοινή συνέντευξη τύπου, οι εκπρόσωποι των φορέων των νέων επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές, φαρμακοποιοί, κτηνίατροι, οδοντίατροι, χημικοί, φοροτεχνικοί, λογιστές), έδειξαν ότι έχουν δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο αντίδρασης και με μαζικές κινητοποιήσεις, επιδιώκουν να οδηγήσουν το υπουργείο Εργασίας, να πάρει πίσω το επίμαχο νομοσχέδιο. Ήδη για αύριο προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΤΕΕ, ενημέρωση σε όλους τους βουλευτές, για τους βασικούς λόγους εναντίωσης στις προτάσεις Κατρούγκαλου.

Επίσης, την Πέμπτη στις 11 και μισή το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, νέων επιστημόνων αλλά και λοιπών φορέων, με τη συνδρομή και της ΓΣΕΕ. Ειδικά οι μηχανικοί, δια του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Γιώργου Στασινού, θεωρούν ότι η επιβάρυνση από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία μπορεί να ανέλθει από 90% έως 130% του ετήσιου εισοδήματός τους.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπάρχει ο κίνδυνος «η χώρα να μείνει χωρίς επιστήμονες». Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι φοροασφαλιστικό και οδηγεί στην «υπαλληλοποίηση των γιατρών», ενώ ζήτησε να διατηρηθεί η αυτονομία του ΕΤΑΑ. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Βασίλης Αλεξανδρής, παρατήρησε ότι δεν μπορεί να απαιτούνται αυτές οι επιβαρύνσεις στις εισφορές, όταν δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη. Ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), τόνισε ότι πρόκειται για κεφαλικό φόρο και ουσιαστικά οδηγεί τους ελεύθερους επαγγελματίες να ζήσουν στο εξής με το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους. Ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου παρατήρησε ότι πρώτα δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο νόμου και μετά ζητήθηκε η γνώμη των φορέων, ενώ έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση και τακτικισμό». Πρόσθεσε δε ότι όλη αυτή η αναστάτωση που έχει προκληθεί πρέπει να ληφθεί υπόψη, όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση. Προανήγγειλε επίσης, ότι την Παρασκευή, στα γραφεία του συλλόγου θα πραγματοποιηθεί νέα κοινή σύσκεψη, με την παρουσία και άλλων κλάδων επαγγελματιών, όπως είναι οι βενζινοπώλες, οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι δημοσιογράφοι, οι αγρότες και η ΓΣΕΕ.

Ο κ. Θανάσης Κατσίκης, πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, επισήμανε ότι η οδοντιατρική περίθαλψη στον προϋπολογισμό για όλους τους πολίτες ανέρχεται στο «εξευτελιστικό ποσό των 2 εκατ ευρώ μόλις, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αρνείται να υπογράψει συμβάσεις με τους οδοντιάτρους». Σε ένα τέτοιο καθεστώς, η Πολιτεία ζητάει από αυτό τον κλάδο επαγγελματιών πρόσθετη επιβάρυνση για ασφαλιστική κάλυψη, μέτρο που εκτιμάται ότι θα αυξήσει και άλλο τη μαύρη εργασία. Παρατήρησε μάλιστα ότι ενώ η Ομοσπονδία του συμμετέχει στο διάλογο, δεν διαπιστώνει διορθωτική κίνηση, «εκτός εάν το υπουργείο ακολουθεί την τακτική του Χότζα», εννοώντας την τακτική των καθυστερήσεων.

Η κα Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, χαρακτήρισε «απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση» το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό. Επανέλαβε με τη σειρά της ότι το ΕΤΑΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο, αφού κατάφερε να επιβιώσει εν μέσω κρίσης, μιας και δεν έχει λάβει καθόλου κρατική επιχορήγηση.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδος, εκτός από την... επανάσταση της γραβάτας, τόνισε ότι ενώ το 2011 ο μέσος όρος ετήσιου εισοδήματος στον κλάδο του, ήταν 70.000 ευρώ, το 2015, υποχώρησε στα 25.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Εργασίας, ενώ το 2015 η επιβάρυνση για εισφορές ήταν στα 4.500 ευρώ κατά μέσο όρο, το επόμενο έτος θα ανέλθει στα 9.200 ευρώ, ενώ παρατήρησε ότι πια, οι πολίτες δεν υπογράφουν ούτε αποδοχές κληρονομιάς...

Ο Ευθύμιος Πρεκετές, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, παρατήρησε ότι όταν οι εργαζόμενοι του κλάδου καταλήξουν στην επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση, τότε θα είναι ανοιχτός ο δρόμος για να μπουν εισπρακτικές εταιρίες «οι οποίες θα χρησιμοποιούν μαφιόζικες μεθόδους». Ανακοίνωσε δε, ότι οι δικαστικοί επιμελητές, θα συνεχίσουν την αποχή για δεύτερη εβδομάδα, μαζί με τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους.

Ο κ. Διονύσης Γκούτης, μέλος του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επισήμανε ότι ήδη αρκετοί συνάδελφοί του αναζητούν επαγγελματικές διεξόδους στο εξωτερικό, με συνέπεια την απώλεια για την Ελλάδα, ενός πολύ σημαντικού επιστημονικού κεφαλαίου.

Η κα Φιλένια Σιδέρη, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, διαπίστωσε ότι το επίμαχο σχέδιο νόμου τιμωρεί τον συνεπή φορολογούμενο, ενώ απαξιώνονται και οι ήδη υπάρχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Μαρμαράς, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, στάθηκε στο γεγονός ότι θα είναι αδύνατο για την Πολιτεία να εισπράξει τα ποσά που θα επιθυμεί, με συνέπεια να αλλάξει εντελώς η μορφή της αγοράς εργασίας. Χαρακτήρισε μάλιστα το Κράτος «προνομιακό μεγαλομέτοχο» που θα πάρει το 70% του εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία, για να του αφήσει το υπόλοιπο 30% για να ζήσει.

Στη συνάντηση συμμετείχε για πρώτη φορά και ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, ο οποίος επισήμανε ότι εκπροσωπεί περίπου 15.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Χαρακτήρισε την πρόταση του υπουργείου Εργασίας, «αντιαναπτυξιακή, εντελώς αντιπαραγωγική», ενώ πρόσθεσε ότι οδηγεί στη φτωχοποίηση των πολιτών.

Ξεχωριστή παρέμβαση πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών, κ. Γιώργος Χριστόπουλος, ο οποίος έφερε το παράδειγμα του μεγάλου οικονομολόγου του μεσοπολέμου, Τζον Μέιναρντ Κέινς, ο οποίος μετά το κραχ, κλήθηκε να σώσει την οικονομία της Αμερικής και είπε χαρακτηριστικά ότι πρώτα πρέπει να «μπει μπροστά η γεννήτρια και μετά να ακολουθήσει η δημοσιονομική προσαρμογή». Επίσης, χαρακτήρισε «δίδυμα αδέρφια» την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή.