Οικονομία

Στο ταμείο εθελοντικά οι πρώτοι 14 μεγαλοκαταθέτες της λίστας «Μποργιάνς»

Στο ταμείο εθελοντικά οι πρώτοι 14 μεγαλοκαταθέτες της λίστας «Μποργιάνς» Στο ταμείο εθελοντικά οι πρώτοι 14 μεγαλοκαταθέτες της λίστας «Μποργιάνς»
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Ποσά καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα UBS ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ αποδέχθηκαν να δηλώσουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές με τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις οι 14 από τους πρώτους 30 Έλληνες φορολογούμενους της «λίστας Μπόργιανς», οι οποίοι εκλήθησαν για εξηγήσεις από τους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα ανώτατη κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά με την πρόοδο των ελέγχων στη νέα αυτή λίστα.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι ενδέχεται να υπαχθούν εκ των υστέρων και στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του επικείμενου νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, εξέλιξη που θα σημάνει την απαλλαγή τους από πρόστιμα, τόκους, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο, άλλοι 9 από τους 30 πρώτους μεγαλοκαταθέτες της λίστας οι οποίοι έχουν κληθεί για εξηγήσεις ζήτησαν προθεσμία μερικών ημερών προκειμένου να προλάβουν να συλλέξουν και να υποβάλουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων τα οποία κατάθεσαν στην ελβετική τράπεζα.

Συνολικά, 21 από τους 30 ανταποκρίθηκαν στα ειδοποιητήρια των εισαγγελικών αρχών. Οι υπόλοιποι 7 δεν έδωσαν σημεία ζωής, δηλαδή δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για εξηγήσεις και πλέον οι οικονομικοί εισαγγελείς αναμένεται να αναθέσουν στους αρμόδιους υπαλλήλους του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου τη διενέργεια ελέγχων στους συγκεκριμένους καταθέτες. Οι ελεγκτές θα διασταυρώσουν τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν οι εν λόγω φορολογούμενοι με τα ποσά των καταθέσεών τους και τα ποσά τα οποία δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους θα τα χαρακτηρίσουν ως αδήλωτα εισοδήματα και θα τα φορολογήσουν με συντελεστές φόρου έως και 45%. Επιπλέον θα τους επιβάλουν και τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ θα εισηγηθούν στους προϊσταμένους τους την άσκηση ποινικών διώξεων για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος.