Οικονομία

Ασφαλιστικό: Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου

Ασφαλιστικό: Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου Ασφαλιστικό: Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου
Ασφαλιστικό: Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου στους επαγγελματίες 5 χρόνια περίοδο χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει το βελτιωμένο σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού, όπως παρουσιάστηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου από τον κ. Κατρούγκαλο στους εκπροσώπους τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα 2 πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% του φορολογητέου εισοδήματός τους για εισφορές και τα επόμενα τρία χρόνια 17%.

Ακόμα, για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ θα αναζητηθεί «κόφτης», προκειμένου να πληρώνουν μικρότερες εισφορές, που δεν θα είναι εξοντωτικές για τους αυτοτελώς απασχολούμενους.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, παρότι οι εκπρόσωποι των επιστημώνό άφησαν να εννοηθεί πως θα συνεχίσουν και τις κινητοποιήσεις τους.

Κατρούγκαλος: Δεν κάνουμε πίσω στις βασικές αρχές

«Γραβάτα στο δικαστήριο φοράνε όλοι, και αυτοί με τα μπλοκάκια και όσοι βάζουν Armani και εισπράττουν 80.000 και 100.000 ευρώ. Στη συζήτηση έγινε αποδεκτό να πληρώνουν όλοι αναλογικά», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων.

«Με την πρότασή μας, όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ επωφελούνται από τις αλλαγές», σημείωσε ο υπουργός.

Εχουμε στείλει πλήρη στοιχεία έως το 2019 και θα υπάρξει αναλογιστική μελέτη έως το 2060, η οποία θα εξεταστεί, τόνισε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι να μην υπάρξει μείωση στις συντάξεις και να ισχύουν ίδιοι κανόνες για όλους.

Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν, με την ελπίδα ότι θα ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο, ανοίγοντας τον δρόμο για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.