Οικονομία

Οι «κόκκινες γραμμές» Κατρούγκαλου απέναντι στις μειώσεις συντάξεων των θεσμών

Οι «κόκκινες γραμμές» Κατρούγκαλου απέναντι στις μειώσεις συντάξεων που ζητούν οι θεσμοί Οι «κόκκινες γραμμές» Κατρούγκαλου απέναντι στις μειώσεις συντάξεων που ζητούν οι θεσμοί
Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Οι «κόκκινες γραμμές» Κατρούγκαλου απέναντι στις μειώσεις συντάξεων που ζητούν οι θεσμοί - Η προστασία των κύριων συντάξεων, του εφάπαξ και η χορήγηση της εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» του υπουργού Εργασίας.

Λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, που είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στην εκπομπή «Στον Ενικό», ξεκαθάρισε ότι αποτελεί στόχος της κυβέρνησης να μην μειωθούν και οι επικουρικές συντάξεις, αλλά έδειξε να παραδέχεται ότι πρέπει να μειωθεί περαιτέρω η συνταξιοδοτική δαπάνη, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διατήρησή τους, στα σημερινά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση της μεταρρύθμισης, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι έχει γίνει, απλώς πρέπει να πραγματοποιηθεί και επικαιροποίηση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι μέσα από διάλογο μπορούν να γίνουν παραμετρικές αλλαγές στο αρχικό σχέδιο, αλλά όχι αλλαγές στην ουσία του. Σε ό,τι αφορά τις βελτιωτικές κινήσεις για τους αυτοαπασχολούμενους και για τους αγρότες αυτές εστιάζονται στα εξής σημεία:
*Επιβολή «κόφτη» για εισόδημα έως 60.000 ευρώ στην εισφορά του 20%.
*Εξαίρεση από την καταβολή εισφορών, για όσους έχουν προχωρήσει σε αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
*Οι εισφορές θα περιλαμβάνουν και τυχόν έσοδα, από μερίσματα εταιριών και γενικά κάθε εισόδημα από μισθωτή εργασία.
*Ειδικά για τους αγρότες η αύξηση των εισφορών στο 20%, θα γίνει με μεγαλύτερη μεταβατικότητα.
*Οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν χαμηλότερες εισφορές.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί εμφανίζονται έτοιμοι να ακολουθήσουν την σκληρή γραμμή της διαπραγμάτευσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις (6-30%), που θα φτάνουν το 15% κατά μέσο όρο. Επίσης, να προχωρήσει η χορήγηση εθνικής σύνταξης, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια και μετά από 20 έτη προϋπηρεσίας και όχι με 15αετία, όπως είναι σήμερα.

Να επανεξεταστεί η χορήγηση του εφάπαξ, με ανοιχτό πια το ενδεχόμενο κατάργησής του. Να μην προχωρήσει η αύξηση 1,5 ποσοστιαίας μονάδας για τις ασφαλιστικές εισφορές. Εάν μάλιστα, το ΔΝΤ ακολουθήσει την σκληρή γραμμή που προαναγγέλλει όλο το προηγούμενο διάστημα, τότε είναι πιθανό να προκύψει ζήτημα και με τα εργασιακά. Αυτό σημαίνει ότι θα επανέλθει στις διαπραγματεύσεις η συζήτηση για πιθανή απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, για περιορισμό της μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία από την πλευρά των εργαζομένων και για αλλαγές στη λήψη των απεργιών, όπως και για θεσμοθέτηση της ανταπεργίας (lock out) για τους εργοδότες.