Οικονομία

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Πρόταση νόμου για τo Εγγυημένο Εισόδημα Αλληλεγγύης

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Πρόταση νόμου για τo Εγγυημένο Εισόδημα Αλληλεγγύης Δημοκρατική Συμπαράταξη: Πρόταση νόμου για τo Εγγυημένο Εισόδημα Αλληλεγγύης
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Πρόταση νόμου για τo Εγγυημένο Εισόδημα Αλληλεγγύης Πρόταση νόμου με έξι επιμέρους σημεία, που εστιάζεται τόσο στο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, όσο και στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και ένταξης, κατέθεσε προς το υπουργείο Εργασίας η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρόταση στηρίζεται σε ήδη συμφωνημένες δράσεις, ενώ γίνεται αναφορά για αναίρεσή τους, με κυβερνητική ευθύνη.

Ειδικότερα για να στηριχθούν οι οικονομικά αδύναμοι, καθώς και οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προτείνουν:

- Επαναφορά και επέκταση του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος από την 1η Απριλίου 2016.
- Νομοθέτηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ), με την πλήρη αποκέντρωσή του στις περιφέρειες της χώρας.
- Διασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους εντάσσονται στον νόμο 3869/2010.
- Επαναφορά, στα 1.500 ευρώ, του ακατάσχετου λογαριασμού και την προστασία προνοιακών, αναπηρικών επιδομάτων και κάθε μορφής βοηθημάτων ή οικονομικών ενισχύσεων, που χορηγούνται σε ευπαθείς ομάδες ή πολίτες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς και αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους αγρότες, με βάση τους κανονισμούς ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ.
- Στελέχωση των ΚΕΠ για την υποστήριξη των δράσεων κοινωνικής προστασίας.
- Αυτοτέλεια των Κέντρων Εκπαίδεισης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) και ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας όλων των γεωγραφικών περιφερειών της χώρας.

Οι βουλευτές παρατηρούν ότι η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ενώ διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει ποσό 330 εκατ ευρώ, που έχει εγκριθεί από τον Δεκέμβριο του 2014 και προορίζεται για τους άπορους.