Οικονομία

Ασφαλιστικό: Όλα στο τραπέζι

Ασφαλιστικό: Όλα στο τραπέζι Ασφαλιστικό: Όλα στο τραπέζι
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Συνεχίζεται σήμερα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το Ασφαλιστικό, τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας. Ήδη από χθες πάντως, η ελληνική πλευρά διαπίστωσε ότι οι θεσμοί, ανοίγουν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει και εκφράζουν μια σειρά από διαφωνίες, οι οποίες δύσκολα θα καμφθούν σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.

Οι διαφωνίες τους, εστιάζονται τόσο στο σκέλος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, όσο και σε δομικά ζητήματα της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, που προωθείται, όπως είναι η εθνική σύνταξη και η προσωπική διαφορά. Πιο αναλυτικά, οι ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών, επικεντρώνονται στα εξής επιμέρους σημεία:

-     Ασφαλιστικές εισφορές: Οι θεσμοί επιμένουν ότι η αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις εισφορές των εργοδοτών και κατά μισή μονάδα στις εισφορές των εργαζομένων, είναι μέτρο αντιαναπτυξιακό, που επιτείνει την ύφεση. Επίσης, εκφράζουν αμφιβολίες για την αποδοτικότητά του, συνεπώς αμφισβητούν ότι μπορεί να αυξήσει τα έσοδα των Ταμείων, έως 600 εκατ ευρώ ετησίως. Άρα, εμμέσως πλην σαφώς επαναφέρουν ζήτημα περικοπής συντάξεων κύριων και επικουρικών, για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ ευρώ ή 1% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος.
-     Εθνική σύνταξη: Η εκτίμηση των θεσμών είναι ότι το μέτρο κοστίζει υπερβολικά για τα δημόσια ταμεία και επιμένουν στην επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων. Επίσης, προτείνουν το κατώτατο όριο χορήγηση σύνταξης να είναι τα 20 έτη προϋπηρεσίας και όχι τα 15 έτη, όπως είναι σήμερα.
-     Προσωπική διαφορά: Θεωρούν ότι πρόκειται για μέτρο αμφίβολης αποτελεσματικότητας, αφού δεν πιστεύουν ότι έτσι, θα μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη. Επίσης, εκφράζουν αμφιβολίες και για το γεγονός ότι δεν ενσωματώνονται οι αυξήσεις που έχει απαιτήσει να προκύψουν στις συντάξεις, πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
-     Επικουρική σύνταξη: Επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, άρα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Για το θέμα, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διαλλακτική, αφού έχει εκπονηθεί ήδη σχέδιο για στοχευμένες παρεμβάσεις, που στόχο έχουν τον εξορθολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων.
-     Ποσοστό αναπλήρωσης: Εν αναμονή της σχετικής αναλογιστικής μελέτης, οι θεσμοί επιμένουν ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις πρέπει να μειωθούν και άλλο, σε σχέση με το παρελθόν. Η ελληνική πλευρά έχει οριοθετήσει το 60 – 65% ως ανώτερο επίπεδο ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.
-     Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι: Οι θεσμοί εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποδοτικότητα του μέτρου της επιβολής εισφοράς 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Ζητούν αλλαγή του μέτρου και παροχή κινήτρων στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί σημαντικά η εισφοροδιαφυγή και θα μειωθούν τα έσοδα του ΟΑΕΕ.