Οικονομία

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε 80.000 ωφελούμενους

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε 80.000 ωφελούμενους Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε 80.000 ωφελούμενους
Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε 80.000 ωφελούμενους Στη συνάντηση ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου και τους εκπροσώπους των θεσμών, έγινε εκτενής συζήτηση για την προνοιακή πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα και καταγράφηκαν οι παρατηρήσεις για να εξαλειφθούν φαινόμενα καταβολής προνοιακών επιδομάτων, όπου παρατηρείται αλληλοκάλυψη ή είναι αναποτελεσματικά στη χορήγησή τους.

Στην χθεσινή συνάντηση των θεσμών με την αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου ξεκαθαρίστηκε ότι έως τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το νέο σύστημα Πρόνοιας που θα ακολουθείται στη χώρα, με προοπτική να γίνει νόμος του Κράτους, έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Επίσης, τονίστηκε ότι η εφαρμογή του νέου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα ονομάζεται Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης , δεν θα λειτουργήσει ώστε να υποκατασταθούν από αυτό, το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ για όσο θα καταβάλλεται.

Στη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση για την προνοιακή πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα και καταγράφηκαν οι παρατηρήσεις για να εξαλειφθούν φαινόμενα καταβολής προνοιακών επιδομάτων, όπου παρατηρείται αλληλοκάλυψη ή είναι αναποτελεσματικά στη χορήγησή τους.

Το ίδιο ισχύει και με τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και με τα επιδόματα αναπηρίας, που θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξει γενικότερος εξορθολογισμός στην καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας, αλλά τονίστηκε ότι δεν θα τεθούν χειρότερα εισοδηματικά κριτήρια, από τα σημερινά.

Από την 1η Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Οι υπηρεσίες πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας έχουν ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 30 δήμους για την β φάση του προγράμματος.

Η δαπάνη για την β φάση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα ανέλθει στα 80 εκατ ευρώ και θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου. Αυτή την στιγμή η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κ. Φωτίου παρουσιάζει το σχέδιο νόμου για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης όπως θα ονομαστεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους «θεσμούς».

Ήδη πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr έχουν βρεθεί τα 20 εκατ ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος ενώ αναζητούνται πόροι 60 εκατ ευρώ για να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Οι «θεσμοί» πάντως φαίνεται να έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το εάν η ελληνική πολιτεία μπορεί να υλοποιήσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καθολικά αφού τα στοιχεία της πιλοτικής φάσης που υλοποιήθηκε σε 13 δήμους, έδειξαν ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν είναι σημαντικά και δύσκολα θα ξεπεραστούν.