Οικονομία

Ασφαλιστικό: Αυτή είναι η νέα πρόταση «δώρο» στους αγρότες

Ασφαλιστικό: Αυτή είναι η νέα πρόταση «δώρο» στους αγρότες
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Νέα βελτιωμένη πρόταση για τους αγρότες, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Πρόταση, η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να παρουσιαστεί και στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση θέλει τη δέσμευση των αγροτών ότι θα ανοίξουν τα μπλόκα και ότι οι εκπρόσωποί τους θα δεχτούν να ξεκινήσουν διάλογο.

Τα βασικά σημεία της νέας βελτιωμένης πρότασης του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνουν την αύξηση της περιόδου, ενδεχομένως στην πενταετία, που θα καταλήξουν οι εισφορές στο 20%, από το 7% που είναι σήμερα. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο ΟΓΑ να εξαιρεθεί από την ενοποίηση των υπόλοιπων Ασφαλιστικών Ταμείων και να συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα. Επιπρόσθετα, τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, θέλουν να δίνεται ειδική μέριμνα σε νέους αγρότες, κατά το μοντέλο που εξήγγειλε προ ημερών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες παρεμβάσεις στο σκέλος του ασφαλιστικού των αγροτών, πρέπει να τύχουν και της έγκρισης των θεσμών, που έτσι και αλλιώς έχουν επιφυλαχθεί να απαντήσουν.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη νέα πρόταση για τους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς), πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, θέλουν να μην ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες – ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Συνεπώς, η ΕΣΕΕ και ο πρόεδρός της κ. Βασίλης Κορκίδης, που έσπευσε να δηλώσει ότι «εξετάζει προσεκτικά τη νέα πρόταση», ουσιαστικά εξετάζει κάτι που επισήμως, δεν την αφορά. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, ισχύει ακόμα η αρχική πρόταση της κυβέρνησης. Αυτή, αφορά όσους είναι νεώτεροι, ηλικιακά, ή ανήκουν στις πιο αδύναμες κατηγορίες. Ουσιαστικά, η κυβερνητική πρόταση, εστιάζει σε όσους βρίσκονται στην πρώτη πενταετία άσκησης τους επαγγέλματός τους, για τους οποίους, οι εισφορές θα υπολογίζονται σε σχέση με το 80% του κατώτατου μισθού (468 ευρώ, αντί για 586 ευρώ). Επίσης, για την πρώτη διετία άσκησης του επαγγέλματος η εισφορά για κύρια ασφάλιση θα φτάνει στο 14% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, ενώ για την επόμενη τριετία θα αυξάνεται στο 17%, για να καταλήξει τελικά στο 20%, που είναι το όριο που έχει τεθεί.