Οικονομία

Eurogroup: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Καθολικό Πάσχα

Eurogroup: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Καθολικό Πάσχα Eurogroup: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Καθολικό Πάσχα
Eurogroup: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Καθολικό Πάσχα Επίτευξη προόδου και "καλή συνεργασία" αναγνώρισε ο πρόεδρος του Eurogroup ως προς τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως παρά την πρόοδο χρειάζεται δουλειά επί των ανοιχτών ζητημάτων και κυρίως στα θέματα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, των δημοσιονομικών ζητημάτων και του ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

Όπως υπογράμμισε η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι το "κλειδί" για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η «αποπολιτικοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί είπε πως οι μεταρρυθμίσεις είναι μεν δύσκολες ωστόσο εξήγησε ότι η καθυστέρηση υλοποίησής τους θα τις κάνει ακόμα πιο δύσκολες.

Ο Γάλλος Επίτροπος συμμερίστηκε την ελληνική άποψη ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ίσως να είναι περίοδος επιστροφής στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία εάν βέβαια συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Παρά τις προς το αντίθετο εκτιμήσεις ορισμένων κύκλων που συντηρούν αρνητικά σενάρια ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως υπολογίζει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα γίνει μέχρι το καθολικό Πάσχα, δηλαδή στα τέλη Μαρτίου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών και έκανε λόγο για εντατική δουλειά σε τεχνικό επίπεδο.

Πιο φειδωλός στις δηλώσεις τους ήταν ο Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος έκανε λόγο για "κάποια πρόοδο" ωστόσο πρόσθεσε ότι πάντα υπάρχει ανησυχία για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.