Οικονομία

Σταθάκης: Νέο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις sharing economy

Σταθάκης: Νέο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις sharing economy Σταθάκης: Νέο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις sharing economy
Σταθάκης: Νέο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις sharing economy Τη δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να έρθει σε ρήξη με παθογένειες του παρελθόντος και ταυτόχρονα να προωθήσει τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού μιλώντας από το βήμα της 4ης Γενικής Συνέλευση του ΞΕΕ που οργανώνεται στα περιθώρια της έκθεσης για τον τουρισμό και την εστίαση Horeca.

Ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε την καθοριστική συμβολή του τουρισμού προκειμένου να μειωθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2015 από το 2,5% της αρχικής πρόβλεψης σε 0,66%.

Ο Γ. Σταθάκης προανήγγειλε τη συγκρότηση του αναπτυξιακού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας. όπως ανέφερε το αναπτυξιακό σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό ο Τουρισμός θα έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας. Αναφερόμενος στον νέο αναπτυξιακό νόμο τόνισε πως έχει ολοκληρωθεί και ήδη εξετάζεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. πριν προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

ΕΣΠΑ και νέος αναπτυξιακός νόμος θα αποτελέσουν βασικά εργαλεία από τα οποία ο τουρισμός προσβλέπει σημαντικά οφέλη. Ο Γ. Σταθάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυξήθηκε το ποσό που προβλεπόταν να διατεθεί μέσο ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από 50 σε 70 εκατ. ευρώ.

Περιγράφοντας πτυχές του νέου αναπτυξιακού σε σχέση με τον τουρισμό διαβεβαίωσε ότι θα προβλέπονται επιδοτήσεις της τάξης του 10% έως 45% για τουριστικές επενδύσεις.

Τόσο για το ΕΣΠΑ όσο και για τον αναπτυξιακό νόμο πρόθεση του υπουργείου είναι να δοθεί έμφαση σε δραστηριότητες που προάγουν την καινοτομία σε νεοφυής επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία και κατά προτεραιότητα για την νέα και νεανική επιχειρηματικότητα.

Ο Γ. Σταθάκης προανήγγειλε ταυτόχρονα τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των επιχειρήσεων της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) με στόχο αφενός να μην δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο στη συγκεκριμένη δραστηριότητα αλλά ταυτόχρονα, να αίρει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να διασφαλίζει τα έσοδα του δημοσίου από φορολόγηση.