Οικονομία

Ο Κατρούγκαλος φέρνει νέο μοντέλο «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» για τους αγρότες

Ο Κατρούγκαλος φέρνει νέο μοντέλο «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» για τους αγρότες Ο Κατρούγκαλος φέρνει νέο μοντέλο «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» για τους αγρότες
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Μοντέλο «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», ετοιμάζεται να ακολουθήσει για τους αγρότες το υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται γίνει αποδεκτή η θέση των ίδιων των αγροτών, να λαμβάνουν σύνταξη, ανάλογη με τις εισφορές τους, ακόμα και αν αυτή είναι μικρότερη της εθνικής, που θεσμοθετείται στα 384 ευρώ, με βάση το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου.

Έτσι, στο σκέλος των εισφορών, που αποτελούν και την «πέτρα του σκανδάλου» στην κόντρα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε αγρότες και σε κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σενάριο ώστε να θεσμοθετηθούν τρεις διαφορετικές κατηγορίες (12 – 14% η πρώτη, 14 – 16% η δεύτερη και 20% η τρίτη), που όμως θα καταλήγουν σε αντίστοιχα διαφορετικές καταβαλλόμενες συντάξεις.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα καμφθούν και οι αντιδράσεις των θεσμών, που διαπιστώνουν ότι η καθολική καταβολή της εθνικής σύνταξης στα επίπεδα των 384 ευρώ, αυξάνει σημαντικά τη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη (από το 4,5% στο 6,5% του ΑΕΠ). Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Εργασίας επιτυγχάνει να χορηγεί συντάξεις στα επίπεδα των 310 ευρώ το μήνα, χωρίς να υπολογίζεται το αναλογικό ποσό, για τους αγρότες, με τη συγκατάθεση και των ιδίων, αφού οι εισφορές που θα καταβάλλουν θα είναι μικρότερες από το όριο που έχει θεσπιστεί. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, καθώς σήμερα τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ εισπράττουν περίπου 125.000 συνταξιούχοι, ενώ άλλοι 467.000 λαμβάνουν μέρος της βασικής και την πρόσθετη σύνταξη. Υπάρχουν ακόμα και άλλοι 39.000 συνταξιούχοι - αγρότες που λαμβάνουν σύνταξη μόνο από τις εισφορές που έχουν καταβάλλει, αριθμός που χρόνο με τον χρόνο θα αυξάνεται, αφού η κρατική επιχορήγηση προς τον ΟΓΑ, που σήμερα κυμαίνεται στα επίπεδα των 3 δισεκ ευρώ ετησίως,  είναι προγραμματισμένο να μειώνεται σε ετήσια βάση και να εξαλειφθεί το 2027.

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατηρήσει την αυτονομία του ΟΓΑ, αφού ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας από το Βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, δεν το απέκλεισε.