Οικονομία

Ασφαλιστικό: «Τελειωμένες» οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

Ασφαλιστικό: «Τελειωμένες» οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις Ασφαλιστικό: «Τελειωμένες» οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις
του Βασίλη Αγγελόπουλου Στοχευμένες παρεμβάσεις, που μέσω επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μειώσεις, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Η πρόταση που ολοκληρώνεται και η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στους θεσμούς, κατά τον επόμενο «γύρο» διαπραγματεύσεων, που μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, θέλει τη δημιουργία νέων ποσοστών αναπλήρωσης, που θα οδηγούν σε ακόμα μικρότερες συντάξεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για πρόταση που περιορίζει κατά 300 εκατ. ευρώ το έλλειμμα που έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να ανακύψει στην επικουρική ασφάλιση. Υπάρχουν όμως άλλα 300 εκατ. ευρώ που πρέπει να βρεθεί τρόπος για να καλυφθούν.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται παράλληλα τρόπους για να επαναφέρει στο διάλογο του εκπροσώπους των επιστημόνων. Υπάρχουν προτάσεις για αυτονόμηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), που όμως δεν φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς θεωρείται ότι έχουν γίνει σημαντικές υποχωρήσεις από την βελτιωμένη πρόταση Κατρούγκαλου. Πάντως, για να υπάρξει επανεκκίνηση του διαλόγου με τους εκπροσώπους των επιστημόνων (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς), έχουν κατατεθεί προτάσεις στο υπουργείο Εργασίας, ώστε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την πρόταση που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η οποία αφορά τους νέους στο επάγγελμα.

Ουσιαστικά, αντί για έκπτωση επί των εισφορών για όσους βρίσκονται στην πρώτη πενταετία, το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, περιλαμβάνει παρεμβάσεις που μπορεί να αφορούν τελικά όσους βρίσκονται ακόμα και έως 7 έτη, στο επάγγελμά τους. Επίσης, ξεχωριστή σημασία έχουν και όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ. Με βάση τη βελτιωμένη πρόταση Κατρούγκαλου, οι εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, ολοκληρώνονται σε αυτό το ύψος εισοδήματος.

Τώρα, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι ίσως θα μπορούσε να υπάρξει κάποια βελτιωτική πρόταση και για υψηλότερα ετήσια εισοδήματα, χωρίς ακόμα αυτό να έχει καθοριστεί επακριβώς. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα συγκεκριμένα σενάρια, δεν έχουν ακόμα λάβει την έγκριση της ηγεσίας του υπουργείου, έτσι ώστε να κατατεθούν επίσημα προς τους κλάδους των επιστημόνων.