Οικονομία

Υποχωρούν οι «κόκκινες γραμμές» για τις συντάξεις

Υποχωρούν οι «κόκκινες γραμμές» για τις συντάξεις Υποχωρούν οι «κόκκινες γραμμές» για τις συντάξεις
Η κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει πιστή στο «καμία μείωση στις κύριες συντάξεις» εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε διπλάσια από την αρχική περικοπή των εφάπαξ, παράλληλα με τις «κλειδωμένες» μειώσεις σε μερίσματα και επικουρικές συντάξεις.

Σχεδιάζεται η επιβολή μικρότερου πλαφόν από αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα για τις συντάξεις γύρω στα 2.000 ευρώ, όχι μόνο στους μελλοντικούς αλλά και στους τωρινούς συνταξιούχους, με στόχο την εξοικονόμηση 180 με 200 εκατ. ευρώ.

Στην κυβέρνηση, πάντως, επεξεργάζονται ήδη ένα ήπιο και ένα σκληρότερο σχέδιο, με περικοπές και στις συντάξεις άνω των 1.200 ή 1.500 ευρώ αντίστοιχα. Η μείωση των μελλοντικών δαπανών θεωρείται μονόδρομος για το κουαρτέτο των δανειστών, στην προσπάθεια δημιουργίας επαρκούς πρωτογενούς πλεονάσματος μεσομακροπρόθεσμα, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Η ηγεσία του υπ. Εργασίας, προετοιμάζοντας την έλευση των δανειστών, αντάλλασσε συνεχώς στοιχεία με τα τεχνικά κλιμάκια, με μετρήσιμα στοιχεία σχετικά με τις σχεδιαζόμενες περικοπές.

Στόχος, από τη μείωση των εφάπαξ, είναι να εξοικονομηθούν σχεδόν 145 εκατ. ευρώ, ενώ δαπάνες ύψους 78 εκατ. ευρώ θα αποτραπούν, λόγω της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που θα συμπαρασύρουν και τις αιτήσεις για εφάπαξ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπ. Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, τα εφάπαξ θα υπολογίζονται πλέον ενιαία για όλους, στο 70% της τελευταίας πενταετίας, «επί» τα χρόνια ασφάλισης. Σε αυτό το ποσό θα εφαρμοστεί ο συντελεστής βιωσιμότητας και ο νέος μαθηματικός τύπος που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμος και θα κατατεθεί μαζί με το υπόλοιπο σχέδιο νόμου, μόλις πάρει την έγκριση των θεσμών.

Ακόμη μεγαλύτερες, της τάξης του 30%-40%, εκτιμώνται οι μειώσεις στο μέρισμα που δίνει το Μετοχικό Ταμείο σε περίπου 283.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους. Ηδη είναι έτοιμος ο νέος τρόπος υπολογισμού τους, όμως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιλέγει να μην νομοθετήσει ξεχωριστά και να το εντάξει στο ευρύτερο ασφαλιστικό, παρότι κάθε μήνα που περνάει γίνεται πραγματική μάχη για να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κεφάλαια πληρωμής των μερισμάτων.

Από την αύξηση ή όχι των εργοδοτικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις θα κριθεί και το μέλλον των ήδη καταβαλλόμενων παροχών, με τα επικρατέστερα σενάρια να περιλαμβάνουν μειώσεις από 2%-20% στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ (υπερβάλλον ποσό) έως 2%-30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ.