Οικονομία

«Μυστικό δείπνο» των δανειστών- Παράθυρο ευελιξίας για το Ασφαλιστικό

«Μυστικό δείπνο» για την αξιολόγηση - Παράθυρο ευελιξίας για το Ασφαλιστικό «Μυστικό δείπνο» για την αξιολόγηση - Παράθυρο ευελιξίας για το Ασφαλιστικό
Προσπάθεια συνεννόησης για την υιοθέτηση μιας κοινής γραμμής απέναντι στο ελληνικό ζήτημα θα καταβάλλουν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Θεσμών που επιτηρούν την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Η προσπάθεια αυτή θα καταβληθεί κατά τη διάρκεια δείπνου που έχει προγραμματιστεί για αύριο στις Βρυξέλλες και στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρακαθήσουν μεταξύ άλλων ο Πολ Τόμσεν και ενδεχομένως ο Τ. Βίζερ. Ελληνική εκπροσώπηση δεν θα υπάρξει, παρά το γεγονός ότι την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για ομιλία το απόγευμα στο Ευρωκοινοβούλιο (στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων).

Χθες στο EuroWorkingGroup επαναβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, όσον αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος. Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο το αυριανό δείπνο.

Σημείο τριβής μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ εξακολουθεί να είναι το εύρος του εκτιμώμενου δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2016-2018. Το ΔΝΤ τηρεί πολύ πιο αυστηρή στάση, εκτιμώντας ότι το κενό φθάνει στο επίπεδο των 7,2-9 δις. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα εντείνει τις πιέσεις και προς τους Ευρωπαίους για ριζική λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους. Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους εκτιμούν ότι το κενό είναι της τάξεως των 3-4 δια. Ευρώ. Η σημαντική αυτή διάσταση απόψεων είναι και η βασική αιτία για την οποία καθυστερεί η επάνοδος των επικεφαλής των ελεγκτών των δανειστών στην Ελλάδα για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας μας.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της επιστροφής των επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών και του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης τόνισε ότι «επιχειρείται να πειστεί το ΔΝΤ να κάνει στροφή στον ρεαλισμό». Εκτίμησε δε ότι μετά τη Δευτέρα, που συνεδριάζει το Eurogroup και θα πραγματοποιηθεί η νεά Σύνοδος Κορυφής, «θα έχουμε καλύτερη εικόνα». Πρόσθεσε δε ότι «αναμένω να επιστρέψουν το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη» κι ότι «το Πάσχα θα έχουμε ανάσταση της οικονομίας»!

Παράθυρο ευελιξίας από την Γερμανία

Η Γερμανία εμφανίζεται έτοιμη να δείξει ευελιξία σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, αναφέρει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο σημειώνει ότι η γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα στην αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού προβλήματος.

Συγκεκριμένα η Γερμανία προτίθεται να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στο ασφαλιστικό, που παραμένει σημείο τριβής μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή εξοικειωμένη με τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης.

Ενώ στο παρελθόν η Γερμανία απαιτούσε μειώσεις συντάξεων, τώρα θα ήταν ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων τα οποία θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ικανοποιώντας παράλληλα και τους όρους των δανειστών.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι το ασφαλιστικό είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται μείωση του προνοιακού κράτους, ωστόσο την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία δε θα σταθεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε «λογική λύση» η οποία εξασφαλίζει βιώσιμους προϋπολογισμούς για το ελληνικό κράτος.

Επίσημα η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και του προσφυγικού, ωστόσο οποιαδήποτε ελάφρυνση των οικονομικών απαιτήσεων θα ήταν μεγάλη βοήθεια για την Αθήνα.

Με τα κράτη της αποκαλούμενης «βαλκανικής οδού» να κλείνουν τα σύνορα το ένα μετά το άλλο, διακόπτοντας τις προσφυγικές ροές, η Μέρκελ απηύθυνε προειδοποίηση την Κυριακή, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει χάος σε μια χώρα που έχει ήδη πολλά προβλήματα