Οικονομία

Αντωνοπούλου: Ανακοινώνεται πρόγραμμα εγγυημένων θέσεων εργασίας

Αντωνοπούλου: Ανακοινώνεται πρόγραμμα εγγυημένων θέσεων εργασίας Αντωνοπούλου: Ανακοινώνεται πρόγραμμα εγγυημένων θέσεων εργασίας
Πρόγραμμα εγγυημένων θέσεων απασχόλησης για 8 μήνες σε 49 δήμους που αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ανεργίας προωθεί η κυβέρνηση, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κυρία Ράνια Αντωνοπούλου.

Όπως είπε η υπουργός, μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δήμους που έχουν δείκτη ανεργίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Θα προσληφθούν για 8 μήνες μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι θα απασχολούνται σε κοινωφελείς εργασίες, χώρες όμως να καλύπτουν πάγιες και οργανικές ανάγκες.

Η λογική του προγράμματος δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, αφού η δημόσια δαπάνη για την μισθοδοσία των υπαλλήλων τροφοδοτεί τη ζήτηση και την κατανάλωση, ενώ κατά ένα μεγάλο μέρος επιστρέφει στο Κράτος μέσα από τις αυξημένες εισπράξεις από φόρους και εισφορές.

Προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης έχουν εφαρμοστεί και σε, όπως η Γερμανία, η εμπειρία της οποίας παρουσιάστηκε στην ημερίδα την οποία διοργάνωσαν το ίδρυμα Friedrich Ebert, το Levy Economics Institute και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, με ομιλητές μέλη της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, επικεφαλής Διεθνών Ερευνητικών Κέντρων και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Levy κ. Δημήτρης Παπαδηητρίου στην ομιλία του επισήμανε ότι τα προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης δηλαδή η άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας από το Κράτος με δημόσια δαπάνη είναι το μόνο εργαλείο που λειτουργεί σε περίοδο βαθιάς κρίσης όπως αυτή που ζει σήμερα η Ελλάδα.

Το πλεονέκτημα των προγραμμάτων αυτών είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης για τους μισθούς των θέσεων εργασίας επιστρέφει πάλι στο Κράτος, μέσα από τις εισφορές και τους φόρους που καταβάλλονται, αλλά και μέσα από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που αποφέρει η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Έχουμε υπολογίσει, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, ότι για κάθε 320 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με το πρόγραμμα, γεννιούνται άλλες 100 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, λόγων της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητες.

Έχει υπολογιστεί μάλιστα, ότι η θετική συνέπεια των προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης στην οικονομική ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από εκείνη που έχουν τα έργα υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ειδικά για την Ελλάδα, είπε ότι η υψηλή ανεργία είναι πλέον από μόνη της τροχοπέδη για την ανάπτυξη και με τους σημερινούς ρυθμούς θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια για να επανέλθει η οικονομία σε πλήρη απασχόληση.

O Γερμανός οικονομολόγος Hans Verbeek, μίλησε για το γερμανικό πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης που εφαρμόστηκε την περίοδο 2008-2013 με τη δημιουργία 60.000 θέσεων απασχόλησης. Στο πρόγραμμα συνεργάστηκαν περιφερειακές αρχές, ενώσεις και συνεταιριστικά ιδρύματα οι οποίοι επέλεγαν απευθείας τους απασχολούμενους, καθώς και τα Ομοσπονδιακά Γραφεία Εργασίας και Δημόσια Διοίκησης.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Γιώργος Αργείτης διατύπωσε την πρόταση του ινστιτούτου για την ανάπτυξη, με πρόγραμμα εναλλακτικό στην λιτότητα και εξήγησε ότι το τρέχον πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης δεν μπορεί να αποδώσει διότι στηρίζεται σε εσφαλμένες βάσεις.

«Υποτίθεται ότι με το τρέχον πρόγραμμα, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει από τις εξαγωγές οι οποίες θα αυξηθούν επειδή θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί καθώς μειώνουμε το κόστος και κυρίως το εργασιακό. Αυτό είναι λάθος -είπε ο κ. Αργείτης. Δεν εξάγουμε αρκετά επειδή δεν παράγουμε αρκετά. Κι αυτο για να διορθωθεί θέλει πολλές δεκαετίες. Στο μεταξύ πρέπει να ενισχύσουμε τη ζήτηση και ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνουμε είναι ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης».