Οικονομία

«Δεύτερη ευκαιρία» για τις 100 δόσεις

«Δεύτερη ευκαιρία» για τις 100 δόσεις «Δεύτερη ευκαιρία» για τις 100 δόσεις
«Δεύτερη ευκαιρία» για τις 100 δόσεις Δεύτερη ευκαιρία επανένταξης στις 100 δόσεις δίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε όσους οφειλέτες είχαν «χάσει» τη ρύθμιση λόγω δημιουργίας άλλων ασφαλιστικών οφειλών που δεν σχετίζονται με τρέχουσες εισφορές (π.χ. πρόστιμα).

Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των 100 δόσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δεν εκπίπτει στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν κατέβαλλε άλλες, πλην των τρεχουσών εισφορών, ασφαλιστικές οφειλές που προέκυψαν μετά την υπαγωγή σε αυτή.

Ως τέτοιες, μπορεί να είναι ασφαλιστικές οφειλές από πρόστιμα που επιβλήθηκαν και τα οποία όμως δεν σχετίζονται με τις τρέχουσες εισφορές, οι οποίες συνεχίζουν να καταβάλλονται κανονικά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο οφειλέτης δεν πρέπει να βγαίνει εκτός ρύθμισης. Αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί, λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών οφειλών που δεν σχετίζονται με τις τρέχουσες, τότε δύναται να διατηρηθεί η ρύθμιση εν ισχύ, εφόσον καταβληθούν οι δόσεις που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί εάν αυτή δεν είχε απολεσθεί.

Τούτο προκύπτει από σχετικό έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας, κ. Τάσου Πετρόπουλου, τονίζεται ότι ο κάθε φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα πρέπει να εξειδικεύσει τη συγκεκριμένη οδηγία και να επιλύσει θέματα που αφορούν την υλοποίησή της.