Οικονομία

Η κλιματική αλλαγή θα «σπείρει» θάνατο - Οι «μαύρες» προβλέψεις για την Ελλάδα

Η κλιματική αλλαγή θα «σπείρει» θάνατο - Οι «μαύρες» προβλέψεις για την Ελλάδα Η κλιματική αλλαγή θα «σπείρει» θάνατο - Οι «μαύρες» προβλέψεις για την Ελλάδα
Όπως αναφέρει νέα μελέτη στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, πιο πολλοί Έλληνες και Ιταλοί, από ό,τι Σύροι θα πεθάνουν το 2050 ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αφού οι αυξημένες θερμοκρασίες θα καταστρέψουν τις σοδειές και θα διαταράξουν την παραγωγή τροφίμων.

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου 124 σε κάθε ένα εκατομμύριο Ελληνες θα πεθάνουν, γεγονός που τοποθετεί τη χώρα μας στην τρίτη θέση του καταλόγου των χειρότερα πληγέντων κρατών από την κλιματική αλλαγή, πίσω από το Βιετνάμ και την Κίνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Η Ιταλία κατέχει τη 12η θέση στη θλιβερή αυτή κατάταξη των 155 χωρών, με 4.630 θανάτους επί του συνόλου του πληθυσμού της. Στη Συρία, αντίθετα, 320 άνθρωποι αναμένεται να πεθάνουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Αλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα πληγούν και αυτές, με σημαντική αύξηση της θνησιμότητας του πληθυσμού τους.

Η μελέτη, επικεφαλής της οποίας είναι ο δρ Μάρκο Σπρίνγκμαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει με τέτοια σφοδρότητα την παραγωγή τροφίμων, που περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι θα πεθάνουν για τον λόγο αυτό σε όλο τον κόσμο, μόνο το 2050. Το ήμισυ σχεδόν των θανάτων αυτών (247.910), θα καταγραφεί στην Κίνα, με τη χώρα να χάνει 230 κατοίκους ανά εκατομμύριο.

Οι σοδειές στη Μεσόγειο αναμένεται να πληγούν κατεξοχήν από την κλιματική αλλαγή. Οι απομακρυσμένες από τη Μεσόγειο χώρες, όμως, θα αντιμετωπίσουν και αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου, καθώς η διατροφή των πληθυσμών τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, που παράγονται από ευάλωτα κράτη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι εφόσον δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων, η κλιματική αλλαγή είναι ικανή να συρρικνώσει την προβλεπόμενη ενίσχυση της διαθεσιμότητας τροφίμων κατά το ένα τρίτο μέχρι το 2050. Αυτό θα σημάνει ότι η διαθεσιμότητα τροφίμων για κάθε κάτοικο του πλανήτη θα μειωθεί κατά 3,5% για τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά μόλις κατά 0,7% για το κόκκινο κρέας.