Οικονομία

«Νέες Πραγματικές Θέσεις Εργασίας» - Νέα Επιτροπή Απασχόλησης από το Ελληνο - Αμερικανικό Επιμελητήριο

«Νέες Πραγματικές Θέσεις Εργασίας» - Νέα Επιτροπή Απασχόλησης από το Ελληνο - Αμερικανικό Επιμελητήριο «Νέες Πραγματικές Θέσεις Εργασίας» - Νέα Επιτροπή Απασχόλησης από το Ελληνο - Αμερικανικό Επιμελητήριο
Την ίδρυση της νέας Επιτροπής Απασχόλησης, η οποία εγκαινιάζει τον κύκλο των εργασιών της με μία ξεχωριστή εκδήλωση, με θέμα: «Νέες Πραγματικές Θέσεις Εργασίας: Χτίζοντας την Επιστροφή μας στην Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ανακοίνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, προκειμένου να συμβάλει με ρεαλιστικές λύσεις στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη μείωση των πρωτοφανών επιπέδων ανεργίας στη χώρα μας.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναφέρει πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι δομικές κοινωνικoοικονομικές προκλήσεις, που καλούμαστε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε, σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις στην αγορά εργασίας, επιβάλλουν μία νέα θεώρηση αναφορικά με το ποιες πραγματικά μπορούν να είναι οι ρεαλιστικές λύσεις που θα ενισχύσουν μακρόπνοα την ανάπτυξη και, κατά συνέπεια, την απασχόληση. Πέραν από τις όποιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, είναι γεγονός ότι η διατήρηση ξεπερασμένων αντιλήψεων, συστημικών στρεβλώσεων και η έλλειψη σταθερού χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, έχει σχεδόν εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχουν οι επιχειρήσεις, όχι μόνο για να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά και για να διατηρήσουν τις υφιστάμενες.

Σε αυτό το κλίμα όπου η εργασία αποτελεί καταλύτη, για να προχωρήσουμε μπροστά και εν μέσω του διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, είναι ξεκάθαρο σήμερα ότι, για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια, κοινωνική πρόοδος και ευημερία, πρέπει να εστιάσουμε με σύγχρονο τρόπο σκέψης στο ζήτημα της δημιουργίας πραγματικών, αξιοπρεπών και δημιουργικών θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας διεθνή επιτυχημένα μοντέλα».

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε ότι το επιμελητήριο θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα και για την κοινωνία σήμερα είναι η ανεργία. «Αυτό, λοιπόν, καθιστά και το πρόβλημα πρώτη προτεραιότητα του επιμελητηρίου» τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι, για να υπάρξει απασχόληση, για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε και τις υπάρχουσες θέσεις, πρέπει να μπούμε στην ανάπτυξη. Και, βέβαια, για να υπάρξει ανάπτυξη, θα πρέπει να υπάρξουν και επενδύσεις. Αυτό προσπαθεί το επιμελητήριο με τις επιτροπές του, με τις δράσεις του και με τις πρωτοβουλίες του, να αντιμετωπίσει και το 2016».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε: «Βάλαμε, λοιπόν, σαν κοινό παρανομαστή όλων των δράσεων του επιμελητηρίου για εφέτος το σύνθημα ανάπτυξη και απασχόληση, Παράλληλα, όμως, το Επιμελητήριο ξεχώρισε το θέμα της απασχόλησης από την επιτροπή εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων και δημιουργήσαμε μία καινούργια επιτροπή, την επιτροπή απασχόλησης, το έργο της οποίας και την παρουσία εγκαινιάζουμε σήμερα».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Λόης Λαμπριανίδης, επεσήμανε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πορεία για την ανάπτυξη της Ελλάδας μπορεί να προκύψει μέσα από τη μετακίνηση της χώρας στην αλυσίδα παραγωγής αξίας, ώστε να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες. Όπως είπε, αυτό μπορεί να γίνει, όταν η ελληνική κοινωνία και οι επιχειρηματίες συνειδητοποιήσουν ότι αυτός είναι ένας καλύτερος δρόμος, γιατί τους κάνει πιο ανταγωνιστικούς και την κοινωνία την οδηγεί να έχει μία καλύτερη θέση στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. «Αν συμβούν όλα αυτά, αυτό το οποίο θα έχουμε σαν αποτέλεσμα είναι να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι εκπαιδευμένο και, παράλληλα, με αυτόν εδώ τον τρόπο, θα μειωθεί η ροή των πτυχιούχων μας προς το εξωτερικό και πιθανόν κάποιοι απ' αυτούς να επιστρέψουν είτε άμεσα είτε στο απώτερον μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρθηκε στον καινούργιο αναπτυξιακό νόμο, τονίζοντας ότι πρέπει να δομήσουμε πλεονεκτήματα σε μία άλλη κατεύθυνση. Όπως υπογράμμισε, στόχος είναι να οικοδομηθεί ένα άλλο branding για τη χώρα, το οποίο να είναι προς την κατεύθυνση της υψηλής προστιθέμενης αξίας. «Αυτό το οποίο λέω, έχω πλήρη συνείδηση ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Μιλάμε για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου. Δεν λέω ότι ένας αναπτυξιακός νόμος μπορεί να αλλάξει το ρου της οικονομίας, αλλά μπορεί να λειτουργήσει τροχιοδεικτικά» συμπλήρωσε ο ίδιος. Μάλιστα, ο κ. Λαμπριανίδης μίλησε και για το θέμα της φυγής των επιστημόνων στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που είναι ακόμα στο εξωτερικό και δεν θέλουν να επιστρέψουν, να αναπτύξουν τη σχέση τους με την ελληνική οικονομία».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βενετία Κουσία, δήλωσε ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο παράγοντας άνθρωπος είναι ο πιο σημαντικός, προκειμένου να αποκτήσουμε ανταγωνιστικότητα και ως ελληνικές επιχειρήσεις.

NETWORK