Οικονομία

Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις και για το Ασφαλιστικό - Παραμένουν τα "αγκάθια"

Σε αδιέξοδο η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό Σε αδιέξοδο η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό
του Βασίλη Αγγελόπουλου Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε αργά χθες, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, άλλη μια συνάντηση του υπουργού κ. Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών.

Τα «αγκάθια» του προσδιορισμού του ποσοστού αναπλήρωσης, η αλλαγή του οποίου οδηγεί σε σημαντικά μικρότερες συντάξεις, των προτάσεων για αγρότες και για ελεύθερους επαγγελματίες, της εθνικής σύνταξης, αλλά και των επικουρικών συντάξεων, παραμένουν. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, για σήμερα στη 1 το μεσημέρι.

Ένα βασικό πεδίο διαφωνίας είναι η εθνική σύνταξη. Όπως παραδέχεται η ελληνική πλευρά, οι δανειστές επιμένουν για ισοδυναμία εισφορών και παροχών, κάτι που όμως οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις. Ειδικά στο σκέλος της εθνικής, μια τέτοια εξισορρόπηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά μικρότερες συντάξεις, κυρίως τους αγρότες, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός εκείνων που δεν έχουν καταβάλλει τις απαιτούμενες εισφορές, ούτε για να συνταξιοδοτηθούν με όρους 15αετίας.

Οι επικουρικές συντάξεις επίσης αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης στη διαπραγμάτευση, αφού οι πιέσεις που ασκούνται είναι έντονες, για να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά, περικοπές «εδώ και τώρα». Παράλληλα, οι δανειστές επιμένουν να μην δέχονται την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ως αντιστάθμισμα. Με τα δεδομένα αυτά, επανακάμπτει το σενάριο για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ύψους 2 – 30%, στοχευμένες σε συντάξεις άνω των 170 ευρώ. Ταυτόχρονα, για να καλυφθεί το έλλειμμα των 600 εκατ ευρώ που καταγράφει το ΕΤΕΑ, οι θεσμοί επιμένουν στην ύπαρξη ενός «κόφτη» μιας ρήτρας που θα λειτουργεί αυτόματα και θα φέρνει εκ νέου μειώσεις, αν παραστεί ανάγκη.

Στο σκέλος των κύριων συντάξεων, οι οποίες αποτελούν κυβερνητική «κόκκινη γραμμή», τίθεται όριο από την ελληνική πλευρά για το πλαφόν στις υψηλές συντάξεις στα επίπεδα των 2.000 ευρώ για μία σύνταξη και των 2.500 ευρώ για άθροισμα συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εργασίας έχει οριοθετήσει ότι θα προστατευθούν οι συντάξιμες αποδοχές έως 1.300 ευρώ.

Ο κ. Κατρούγκαλος πάντως επιμένει να θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση, παρά τα προβλήματα, είναι εφικτό να ολοκληρωθεί άμεσα, έτσι ώστε να επίμαχο νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή, εντός Μαρτίου.