Οικονομία

Μειώσεις σε επικουρικές και νέες συντάξεις «κρύβουν» οι διαπραγματεύσεις

Μειώσεις σε επικουρικές και νέες συντάξεις «κρύβουν» οι διαπραγματεύσεις για το νέο Ασφαλιστικό Μειώσεις σε επικουρικές και νέες συντάξεις «κρύβουν» οι διαπραγματεύσεις για το νέο Ασφαλιστικό
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ακόμα χειρότερα, στα επίπεδα του 40% υπάρχει ο κίνδυνος να ανέλθουν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις για να επέλθει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό.

Αιτία το γεγονός ότι πρέπει να καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ, ύψους 600 εκατ ευρώ για φέτος και όπως διαφαίνεται, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς να μπει «πιο βαθιά το μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις, από 150 ευρώ και άνω. Επίσης, οι δανειστές με τις πιέσεις που ασκούν για τα ποσοστά αναπλήρωσης, οδηγούν σε περικοπές στα επίπεδα του 20%, στις νέες συντάξεις, που θα καταβληθούν από την ισχύ του νέου νόμου και μετά, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Οι θεσμοί πιέζουν και για  παρεμβάσεις στην εθνική σύνταξη, που κινδυνεύει επίσης με... πετσόκομμα.

Πιο συγκεκριμένα, τα «ανοιχτά πεδία» της διαπραγμάτευσης έως το βράδυ της Παρασκευής ήταν τα ακόλουθα:

*Εθνική Σύνταξη: Το όριο των 384 ευρώ που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, αναμένεται να ισχύει μόνο για 20 έτη ασφάλισης και άνω. Οι θεσμοί όμως πιέζουν για μικρότερη εθνική σύνταξη στα επίπεδα των 320 – 350 ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η εθνική σύνταξη για τις περιπτώσεις της σύνταξης με15αετία, θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 250 – 288 ευρώ.

*Ποσοστό αναπλήρωσης: Οι θεσμοί διαφωνούν με το όριο του 0,8 που αντιστοιχεί σε 12% ποσοστό αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις, αλλά και τις ήδη καταβαλλόμενες με 15 έτη ασφάλισης. Αντίθετα, φαίνεται να προτείνουν συντελεστή 0,45, που μεταφράζεται σε ποσοστό αναπλήρωσης στα επίπεδα του 6%, μόλις. Στον αντίποδα προτείνουν για συντάξεις με 35 έτη ασφάλισης και άνω, ο συντελεστής, από 2 που είναι σήμερα (48% ποσοστό αναπλήρωσης) να αυξηθεί στο 2,2, δηλαδή στο 50% ποσοστό αναπλήρωσης.

*Επικουρικές: Η μείωση που φαίνεται να αποτελεί «μονόδρομο», αναμένεται να επηρεάσει συντάξεις από 150 ευρώ και άνω και να είναι στοχευμένη (2-40%). Μεγάλοι χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τις πρώην ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες, αλλά και από μικρότερα ταμεία, όπως αυτό των Ναυτικών Πρακτόρων, αφού φαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, χορηγούνται επικουρικές, που ξεπερνούν τα 400 ευρώ. Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά θέλει να πετύχει αύξηση εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, για αύξηση των εσόδων.

NETWORK