Οικονομία

Για «συμπεριφορά Σάιλοκ» καταγγέλλει το ΔΝΤ ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής

Για «συμπεριφορά Σάιλοκ» καταγγέλλει το ΔΝΤ ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής
Για «συμπεριφορά Σάιλοκ» που προκαλεί προβλήματα στην ελληνική οικονομία αντί να την βοηθά να ανακάμψει κατηγόρησε τους δανειστές και πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές διαστάσεις της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Ταμείου.  

Κάποια στιγμή, μάλιστα, έφθασε στο σημείο να πει ότι οι δανειστές «κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν», δείχνοντας πλέον ότι και η ίδια η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι ο πραγματικός στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ανακάμψει, αλλά να την κρατήσουν σκόπιμα σε μόνιμη υπανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες επίθεση κυβερνητικών αξιωματούχων στο ΔΝΤ. Πριν λίγες μέρες «κύκλοι» του υπουργείου Οικονομικών είχαν κατηγορήσει το Ταμείο για «έλλειψη σοβαρότητας» στη διαπραγμάτευση.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ο κ. Κουτεντάκης τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ για το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2015. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ (ακριβείς ανακοινώσεις αναμένονται στις 21 Απριλίου από τη Eurostat), ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, χωρίς, όπως είπε ο κ Κουτενάκης, να μπορεί να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις του αυτές.

Η στάση αυτή του ΔΝΤ αποτελεί μία από τις αιτίες για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, ο οποίος επισήμανε ότι κανείς δεν έχει καταλάβει τι θέλει να κάνει το Ταμείο, «αν θέλει να μείνει ή να φύγει», και ότι η στάση του αυτή προκαλεί μια κατάσταση «καταστροφικής αβεβαιότητας» στην οικονομία.

Για τον κ. Κουτεντάκη, η τακτική της εκταμίευσης δόσεων με το σταγονόμετρο που εφαρμόζουν οι δανειστές είναι «συμπεριφορά Σάιλοκ», καθώς αποστερεί από το Ελληνικό Δημόσιο την αναγκαία ρευστότητα και το εμποδίζει να εκπληρώσει εμπρόθεσμα ορισμένες υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Κουτεντάκης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών τέθηκε από την πλευρά τους το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στην εξόφληση τόκων και χρεολυσίων σε σχέση με τις συντάξεις, αν η διαπραγμάτευση συνεχισθεί επί μακρόν. Ενδεχόμενο που από την πλευρά της κυβέρνησης δεν συζητείται ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση αν φθάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο δεν θα πληρώσουμε χρέος «και δεν θα καθυστερήσουμε τις συντάξεις».

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Δεν υπάρχει καμία πολιτική «στάσης πληρωμών» στο εσωτερικό ούτε δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα.
Όσον αφορά τις πληρωμές χρέους, στο πρώτο δίμηνο του 2016, οι εξοφληθέντες τόκοι ανήλθαν σε 1,717 δισ. ευρώ και τα καταβληθέντα χρεολύσια σε 490 εκατ. ευρώ. Τον Μάρτιο έχουμε να πληρώσουμε περίπου 1,8 δισ. ευρώ σε τόκους και χρεωλύσια.

Δηλαδή, συνολικά στο πρώτο τρίμηνο, οι πληρωμές τοκοχρεωλυσίων φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ (ποσό που ξεπερνάει τις πρωτογενείς δαπάνες ενός μήνα). Με άλλα λόγια, πληρώνουμε δαπάνες τεσσάρων μηνών με τα έσοδα τριών.

Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά η κατάσταση εξ’ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστο. Καμία οικονομική οντότητα δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών από ίδιους πόρους χωρίς νέο δανεισμό και ανακύκλωση χρεών. Γι’ αυτό το πρόβλημα πρέπει να αποδοθούν σημαντικές ευθύνες στους θεσμούς που δεν παρέχουν καμία στήριξη. Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ.

Από πέρσι τον Αύγουστο είχε συμφωνηθεί να εκταμιευθούν ποσά ειδικά για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του παρελθόντος αλλά δεν τα είδαμε ποτέ.

Τους λέμε συνεχώς ότι αυτή η αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν (και μας κάνουν συστάσεις για το ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε).

Αμφισβητούν συνεχώς τα στοιχεία μας χωρίς να μας εξηγούν πως υπολογίζουν τα δικά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα -0,6% του ΑΕΠ!»

Αντίδραση από τη Ν.Δ.

«Με τις σημερινές δηλώσεις του, ο κ. Κουτεντάκης, επανέφερε τη χώρα στις 19 Μαΐου 2015, όταν ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του δήλωνε "προτιμώ να δώσω συντάξεις, παρά τη δόση του ΔΝΤ", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

"Τη δραματική συνέχεια τη ζήσαμε", συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπενθυμίζει τα εξης: "Οι δόσεις στο ΔΝΤ δόθηκαν, αλλά νέο Μνημόνιο υπογράφηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι τράπεζες έκλεισαν, κεφαλαιακοί περιορισμοί επιβλήθηκαν, κοινωνικά επιδόματα συρρικνώθηκαν ή καταργήθηκαν, συντάξεις πετσοκόπηκαν, φόροι αυξήθηκαν".
Η Συγγρού συμπληρώνει χαρακτηριστικά οτι σήμερα, στο ίδιο αριστερό έργο θεατές, ο κ. Κουτεντάκης προετοιμάζει την κοινή γνώμη για μια νέα ατέρμονη περίοδο που το μόνο που θα σωρεύσει είναι νέα βάρη στους Έλληνες πολίτες.
"Δεν υπάρχει ελπίδα με την Αριστερά. Μόνο χειρότερα», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.