Opinions

Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα ή αλλιώς διπλωματία «χαμηλού επιπέδου»: Επιτέλους «έπεσαν» οι μάσκες

Intime Intime
Την ενόχλησή της εξέφρασε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα για τη στάση της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση κάνοντας μάλιστα λόγο για «αντιρωσική προπαγάνδα καλώντας μας να... συνέλθουμε.

Διανύουμε την πέμπτη μέρα ενός φρικτού πολέμου στην Ουκρανία με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματισμένους, αρκετοί από τους οποίους είναι άμαχος πληθυσμός που έμεινε πίσω και αντιστέκεται σθεναρά.

«Μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Αυτός ο πόλεμος είναι ο πόλεμος του λαού. Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπειών μεταξύ Ουκρανίας Ρωσίας σε μια προσπάθεια να λήξει ο πόλεμος και να βρεθεί μια ειρηνική λύση.

Μέσα σε όλα αυτά, είναι ίσως μάταιο και ανούσιο να σχολιάσει κανείς την στάση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα που μας κάλεσε να συνέλθουμε είναι όμως η στάση ακριβώς που αντικατοπτρίζει μέσα σε λίγες γραμμές ολόκληρη την προσέγγιση των Ρώσων, ο ισχυρότερος θα επικρατήσει και ως εκ τούτου φέρεται με αλαζονεία.

Γιατί πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς μια τόσο απαράδεκτη και προκλητική στάση την ώρα που μια χώρα πενθεί τους 10 ομογενείς που σκοτώθηκαν από Ρωσικά πυρά; Πως να εξηγήσει κανείς τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς και τις υποδείξεις για το πως πρέπει να φερόμαστε;

Το θράσος μέσα σε 12 γραμμές

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ως όφειλε ανακοίνωση καταδικάζοντας τον βομβαρδισμό αμάχων από το ρωσικό αεροσκάφος και υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας της Ελληνικής ομογένειας. Μια απολογία, μια συγνώμη έστω μια σιγή δεν ήρθε ποτέ και αντ' αυτού η Ρωσική Πρεσβεία αποφάσισε να τραβήξει κι άλλο το σχοινί με την εξής ανάρτηση:

"Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα.

Για κάποιο λόγο, τον γνωστό μάλλον, δεν ήταν τόσο ομιλητικοί κατά τα ολόκληρα 8 χρόνια που από τις σφαίρες, βόμβες και οβίδες του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων επέφερε το μαρτυρικό Ντονμπάς. Και ενώ εκεί θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς, και τα χωριά και οι πόλεις ήταν αιματοβαμμένα, κανένα επίσημο κτίριο ή σιντριβάνι εδώ στην Αθήνα δεν ντύθηκε ποτέ σε χρώματα ειρήνης, κανένα τουίτ δεν έσπευσε να αναρτηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα και κανένα διάβημα δεν πραγματοποιήθηκε. Ας συνέλθουν λοιπόν!", αναφέρει η ρωσική πρεσβεία.

Η ψυχολογία της θυματοποίησης καλό θα ήταν να σταματήσει. Κανείς δεν κατηγόρησε κανέναν χωρίς αποδείξεις.

Τέσσερις νεκροί καταγράφηκαν στο χωριό Μπούχας, 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαριούπολης ενώ δύο ομογενείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στο χωριό Σαρτανάς, περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Μαριούπολης. Το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι 4 ακόμα Έλληνες στο χωριό Σαρτανά, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 10.

Επιπλέον 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

Η Αθήνα έχει αποδείξεις ότι είναι ψευδή τα όσα επικαλέστηκε χθες η Ρωσική Πρεσβεία, ότι δηλαδή δεν επιχειρούσαν ρωσικές δυνάμεις στα περίχωρα του χωριού Σαρντανά όπου έπεσαν νεκροί ομογενείς, απορρίπτει κατηγορηματικά το υπουργείο Εξωτερικών τις αιτιάσεις της Μόσχας, όπως εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους της στην Ελλάδα.

Τη σχετική δήλωση την έκανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη της ελληνικής διπλωματίας στις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που κόστισαν τη ζωή σε συνολικά 10 Έλληνες.

«Ορθόδοξες βόμβες, σκότωσαν ορθοδόξους ομογενείς. Να το θυμόμαστε το πράγμα αυτό. Και αυτά που είπε η ρωσική πρεσβεία είναι ψευδείς ειδήσεις. Έχουμε αποδείξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητούμε. Κανένας δεν θα έβγαινε από το Υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορήσει έχοντας την παραμικρή επιφύλαξη, και σίγουρα δεν θα γίνονταν διαβήματα αν δεν ήμασταν 100% σίγουροι ποιος είναι υπεύθυνος για την απώλεια 10 ομογενών.

Ενδεχομένως η Ρωσική αποστολή να πρέπει να συνέλθει και να αναλάβει με νηφαλιότητα ψυχραιμία και σοβαρότητα τις ευθύνες της. Οι διπλωματικές ανακοινώσεις δεν μπορεί να γράφονται πρόχειρα, δεν γίνεται να διακατέχοvται από οργή και να είναι γεμάτες ειρωνείες, υποδείξεις και υπαινιγμούς. Οι διπλωματικές ανακοινώσεις οφείλουν να είναι γραμμένες με τέτοιο τρόπο που να οδηγεί στην αποκλιμάκωση, και όχι στην περαιτέρω όξυνση της έντασης.

Μέχρι την σωστή άσκηση των καθηκόντων μιας σοβαρής διπλωματικής αποστολής και επειδή τα πράγματα βρίσκονται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, καλό θα ήταν να επιλέξουν το δρόμο της σιωπής έστω από σεβασμό στα αθώα θύματα ενός πολέμου και μια χώρα που πενθεί γι' αυτά.

Αν θέλουμε να βάψουμε τη Βουλή στα χρώματα της Ουκρανίας και όποιο άλλο κτίριο θέλουμε, θα το κάνουμε και δεν θα ρωτήσουμε, ούτε θα απολογηθούμε σε κανέναν.

Τα ρωσικά κηρύγματα τα οποίας μας καλούν να «συνέλθουμε» και να «αναλάβουμε τις ευθύνες μας» ας περισσεύουν. Αυτά στη Ρωσία μπορεί να περνάνε, εκεί οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ ίσως να «συνέρχονται» πιο γρήγορα. Εδώ τα πράγματα είναι αλλιώς. Ας πέσουν οι μάσκες επιτέλους!