Opinions

Προεδρική Εκλογή: Οι νύχτες είναι γκαστρωμένες

Προεδρική Εκλογή: Οι νύχτες είναι γκαστρωμένες Προεδρική Εκλογή: Οι νύχτες είναι γκαστρωμένες
Προεδρική Εκλογή: Οι νύχτες είναι γκαστρωμένες Η διαχρονική ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη περιγράφει απόλυτα την κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική σκηνή του τόπου. Μία κατάσταση η οποία αναμένεται να διαρκέσει, σε πρώτη φάση, μέχρι την 29η του Δεκέμβρη, οπότε είναι προγραμματισμένη η τρίτη ψηφοφορία που θα σημάνει ή την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας ή την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες βρισκόμαστε θεατές μπροστά σε έναν αγώνα πολιτικού σκακιού με αμφίβολο νικητή. Και αυτό δεν αλλάζει από το γεγονός της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, ως πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, η οποία από πολλούς ερμηνεύεται ως «λευκή πετσέτα» και ουσιαστικά ως προκήρυξη εκλογών.

Για να φτάσουμε όμως στο σήμερα και στην υποψηφιότητα Δήμα παίχθηκαν πολλά επεισόδια, τόσο εντός όσο κυρίως εκτός Ελλάδος. Το σημαντικότερο βέβαια παίχθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, τότε που από τους εταίρους και δανειστές, στάλθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση: «Παίρνετε δύο μήνες παράταση και θέλουμε να εκλέξετε ή πρόεδρο της Δημοκρατίας ή νέα κυβέρνηση». Το σημείο που στάλθηκε το μήνυμα ήταν το χειρότερο δυνατό για την ελληνική κυβέρνηση. Κανένα από τα τηλεφωνήματα του Αντώνη Σαμαρά δεν έπιασε τόπο. Η άλλη πλευρά εμφανίστηκε με γραμμή μαζινό. Ο κύβος ουσιαστικά είχε ριφθεί και απλά περιμένανε να περάσει και το Σαββατοκύριακο (6-7/12), λόγω της επετείου από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της ψήφισης του προϋπολογισμού, ώστε για να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις. Τα μεγάλα επεισόδια που είχαν «προαναγγελθεί» δεν έγιναν ποτέ και η ατζέντα δεν άλλαξε. Η βουλή ψήφισε προϋπολογισμό σε μία μάλλον αναιμική συνεδρίαση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν κυρίως από ορισμένα Μ.Μ.Ε. ένθεν κακείθεν.

Βέβαια, ο αιφνιδιασμός που ήθελε να πετύχει ο Αντώνης Σαμαράς δεν πέρασε γιατί ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στελέχη των δύο κομμάτων είχαν ενημερωθεί για τις εξελίξεις και ως εκ τούτου είχαν γίνει αρκετές διαρροές. Η επιλογή της σύντμησης του χρόνου επιλέχθηκε για τρεις λόγους: Ο πρώτος γιατί το απαιτούν οι Βρυξέλλες και οι δανειστές. Ο δεύτερος γιατί αν ισχύουν οι φήμες ότι έχουν εξασφαλιστεί 174 βουλευτές είναι πιο εύκολο να βρεθούν οι υπόλοιποι και μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα να μην αλλάξουν στάση. Σε ό,τι αφορά τον τρίτο λόγο, αυτός είναι η κατάσταση στον Σύριζα. Στην Κουμουνδούρου δεν διάγουν και τις καλύτερες μέρες καθώς η «αριστερή πλατφόρμα» έχει δημιουργήσει ουκ ολίγα προβλήματα στο κυβερνητικό προφίλ που θέλει να περάσει η ηγετική ομάδα.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως το χρηματιστήριο υποδέχθηκε με κραχ την ανακοίνωση για την προεδρική εκλογή, κάτι που σηματοδοτεί το πώς θα κινηθεί η οικονομία, αλλά και η ειδησεογραφία από σήμερα μέχρι της 29η Δεκεμβρίου. Και δυστυχώς το Άστρο της Βηθλεέμ είναι χιλιάδες μίλια μακριά για να μας οδηγήσει.