Opinions

Βασίλης Σκουρής: Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Πρώτες σκέψεις για την επόμενη μέρα

Βασίλης Σκουρής: Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Πρώτες σκέψεις για την επόμενη μέρα
Βασικό ερώτημα εάν η Ουάσιγκτον θα μπορέσει να συγκρατήσει το Ισραήλ στο είδος του απαντητικού χτυπήματος- Γιατί ο Νετανιάχου θέλει να κρατήσει ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή, ελπίζοντας σε εκλογή Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ; Άγνωστο. Θεωρείται όμως από διπλωματικούς κύκλους πως δεν χτυπήσει μέσα στην Τεχεράνη και δεν θα επιδιώξει το θάνατο αμάχων. Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ανταποδοτικό χτύπημα σε ιρανικούς στόχους σε άλλες χώρες, πχ στη Συρία, αλλά ο Νετανιάχου μπορεί να μας εκπλήξει αρνητικά.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ; Θα επιχειρήσουν με τη μεγαλύτερη πίεση η απάντηση του Ισραήλ να μην αυξήσει τις πιθανότητες να υπάρξει γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Σε τι βαθμό θα το πετύχουν δεν γνωρίζουμε- η Κίνα, πάντως, πέτυχε το χτύπημα- απάντηση του Ιράν να μην είναι τέτοιο που θα οδηγήσει από μόνο του σε μια γενικότερη σύρραξη στην περιοχή!

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: ΓΙΑΤΙ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ «ΦΡΟΥΡΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»; Γιατί δεν μπορεί να κερδίσει στη Γάζα και κάτω από την κριτική που δέχεται στο εσωτερικό του προχωρά σε αντιπερισπασμό, σε μια σύγκρουση με εκτιμά ότι τον συμφέρει.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ; Πρώτα απ΄ όλα γιατί η λήξη του πολέμου θα σημάνει και το πολιτικό τέλος του ιδίου- ο οποίος βρίσκεται ήδη κατηγορούμενος ώστε να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη της χώρας του. Κυρίως, όμως, γιατί ο ...«φίλος μου ο Μπίμπι» -όπως τον αποκαλεί έως και πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης- περιμένει τις αμερικάνικες εκλογές. Σε αυτές επιδιώκει τη νίκη του Τραμπ, ο οποίος ναι μεν θα αποκλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά θα εντείνει τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, στο πλευρό του Ισραήλ. Εν αντιθέσει με τον Μπάιντεν, ο οποίος αν επανεκλεγεί θα θελήσει να κλείσει τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή κλιμακώνοντας την ένταση στην Ουκρανία.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δίλημμα «Η Ελλάδα απαραίτητος σύμμαχος της Ουάσιγκτον ή εφαρμόζει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» απαντά κατηγορηματικά «απαραίτητος σύμμαχος». Όπου βεβαίως «απαραίτητος σύμμαχος» σημαίνει «δεδομένος σύμμαχος». Οπότε η Αθήνα θα ταυτιστεί με τη γραμμή της Ουάσιγκτον!