Διεθνή

Ισραηλινά ΜΜΕ: Πρόταση της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου - Τι προβλέπει για τους ομήρους και τον Σινουάρ

Ισραηλινά ΜΜΕ: Πρόταση της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου - Τι προβλέπει για τους ομήρους και τον Σινουάρ Φωτογραφία: EPA/MOHAMMED SABER
Η Χαμάς απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ.

Πληροφορίες για μία νέα πρόταση του Ισραήλ προς τη Χαμάς, για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδουν η ισραηλινή δημόσια τηλεόραση Kan και οι Times of Israel.

Η πρόταση προβλέπει τερματισμό των μαχών και ασφαλή έξοδο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, με αντάλλαγμα την ταυτόχρονη απελευθέρωση όλων των ομήρων, την αποστρατιωτικοποίηση του θύλακα και την εγκατάσταση μιας νέας δύναμης διακυβέρνησης στη Γάζα, αναφέρει η Kan.

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το πλαίσιο της συμφωνίας στους Times of Israel. Ακόμα ανέφερε ότι ο Γκαλ Χιρς, ο διαμεσολαβητής της κυβέρνησης για τους ομήρους, παρουσίασε αυτό το σχέδιο σε Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι αναμένεται να το μεταβιβάσουν σε Άραβες αξιωματούχους.

Ο Χιρς είπε σε συγγενείς ομήρους ότι η πρόταση παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την Kan.

Όμως ο Γκάζι Χαμάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, γρήγορα απέρριψε την πρόταση. «Η πρόταση για την έξοδο του Σινουάρ είναι γελοία», σχολίασε στο Al-Araby Al-Jadeed. «Επιβεβαιώνει την άρνηση της δύναμης κατοχής για το τι συνέβη στους οχτώ μήνες των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει εξαιτίας της αδιαλλαξίας του Ισραήλ», συμπλήρωσε ο Χαμάντ.

Σύμφωνα με την Kan, οι 101 όμηροι που εκτιμάται ότι κρατούνται ακόμα στη Λωρίδα της Γάζας θα επιστρέψουν όλοι μαζί και το Ισραήλ θα τερματίσει τον πόλεμο με βάση την πρόταση.

Επίσης το Ισραήλ θα απελευθερώσει αδιευκρίνιστο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων και θα επιτρέψει στον Σινουάρ να φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας μαζί με όσους πολίτες του θύλακα θέλουν να αποχωρήσουν μαζί του.

Το εναλλακτικό σχέδιο

Αξιωματούχος είπε στο Kan ότι το σχέδιο αποτελεί ένα δευτερεύον σχέδιο με τις συζητήσεις που γίνονται με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Οι συζητήσεις που γίνονται σε μεγάλο βαθμό έχουν επικεντρωθεί σε μια πρόταση για σταδιακή απελευθέρωση ομήρων και απόσυρση στρατευμάτων, αλλά έχουν «κολλήσει» μεταξύ άλλων λόγω ζητημάτων που αφορούν στην ισραηλινή παρουσία στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας και την ταυτότητα των Παλαιστίνιων κρατουμένων που απελευθερωθούν. Το Ισραήλ έχει πει ότι περιμένει μια νέα αμερικανική πρόταση που θα γεφυρώνει αυτές τις διαφορές.

«Λόγω των δυσκολιών στις διαπραγματεύσεις και του χρόνου που μετρά αντίστροφα για τις ζωές των ομήρων, θέλουμε να προτείνουμε ένα δευτερεύον πλάνο, που θα επισπεύσει τις φάσεις και θα επιτρέψει μια ταχύτερη συμφωνία. Αυτό θα συμβεί αν ο Σινουάρ φύγει και επιφέρει τον τερματισμό του πολέμου. Αυτό θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τους στόχους του πολέμου και θα επιτρέψει στην ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα να φύγει προς ένα ασφαλές σημείο», δήλωσε στο Kan αξιωματούχος.

Αξιωματούχος από το γραφείο του Νετανιάχου επέμεινε ότι το δημοσίευμα «δεν είναι κάτι νέο». «Ο πρωθυπουργός μίλησε για αυτό στο Κογκρέσο. Είπε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματιστεί αν εξοριστεί ο Σινουάρ, πάρουμε τους ομήρους, η Χαμάς δεν είναι στην εξουσία και υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση. Αυτό σημαίνει νίκη και το τέλος του πολέμου», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Συγγενείς των ομήρων τάχθηκαν γρήγορα υπέρ της φερόμενης πρότασης και ζήτησε από την κυβέρνηση να την υποστηρίξει δημοσίως. Όποια πρόταση προβλέπει δέσμευση του Ισραήλ να τερματίσει στον πόλεμο και επιτρέπει στον Σινουάρ να φύγει ελεύθερος είναι πιθανό να προκαλέσει έντονη αντίδραση των ακροδεξιών συμμάχων του Νετανιάχου, σημειώνουν οι Times of Israel.

Οι πιέσεις στον Νετανιάχου για μια συμφωνία έχουν ενταθεί μετά την εκτέλεση των έξι ομήρων στη Γάζα, αλλά και εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ μίλησε για μία νέα φάση του πολέμου, στην οποία το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς τον βορρά.