Ελλάδα

Animasyros: Τέλος η συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ – Η οργισμένη απάντησή της

Animasyros: Τέλος η συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ – Η οργισμένη απάντησή της Φωτογραφία: ANIMASYROS.GR
Η πρεσβεία του Ισραήλ ζητά «όλοι όσοι εκτιμούν τις ελεύθερες πολιτιστικές ανταλλαγές να καταδικάσουν την απόφαση και να υψώσουν τη φωνή τους».

Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων αποφάσισε και ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία του με την πρεσβεία του Ισραήλ μετά από αντιδράσεις φορέως λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Σε ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ ανέφερε πως «Μετά από σοβαρή σκέψη και κατόπιν των εκτεταμένων αντιδράσεων από φορείς και άτομα, ιδίως στο νησί της Σύρου, το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία του με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα με στόχο την ακώλυτη διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ.

Καθώς πιστεύουμε ότι οι πολιτικές επιλογές των κρατών δεν επιτρέπεται να θέτουν εμπόδια στην καλλιτεχνική έκφραση, το Animasyros θα φροντίσει και φέτος για την υποδοχή των δημιουργών από όλον τον κόσμο».

Η απάντηση της πρεσβείας του Ισραήλ

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση της διακοπής της συνεργασίας έσπευσε να απαντήσει. «Το Animasyros υπήρξε μακροχρόνιος συνεργάτης της Πρεσβείας του Ισραήλ, με την πεποίθηση ότι η τέχνη και ο πολιτισμός οφείλει να είναι ένας τόπος συνάντησης που προάγει τον διάλογο, τη συμπερίληψη και τον πλουραλισμό» ανέφερε.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε «λυπηρό και βαθιά απογοητευτικό το γεγονός ότι το φεστιβάλ εγκατέλειψε αυτές τις αξίες, υποκύπτοντας δειλά στον εκφοβισμό αντι-ισραηλινών ομάδων και μικρών πολιτικών παρατάξεων, διακόπτοντας τη συνεργασία του με την Πρεσβεία. Είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες…» αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας,

Σημειώνει ακόμα πως «οι συνεργάτες, και μάλιστα όλοι όσοι εκτιμούν τις ελεύθερες πολιτιστικές ανταλλαγές, θα πρέπει να καταδικάσουν αυτή την απόφαση και να υψώσουν τη φωνή τους».