Παιδεία

Μεγάλη η σημασία της γυμναστικής στα σχολεία - Περικοπές ωρών τα τελευταία χρόνια

Μεγάλη η σημασία της γυμναστικής στα σχολεία - Περικοπές ωρών τα τελευταία χρόνια
Να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να βελτιώσουν την ποιότητα της διδασκαλίας τους και την παρεχόμενη εκπαίδευση στους μαθητές και τις μαθήτριες, προκειμένου να προωθήσουν ζητήματα υγείας και ευεξίας είναι ο στόχος της ημερίδας που πραγματοποιείται από τις 5 το απόγευμα έως τις 8:30, στο κτίριο του ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

«Η μείωση των ωρών γυμναστικής τα τελευταία χρόνια στα σχολεία δεν καλύπτει στο ελάχιστο το ποσοστό άθλησης που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα παιδιά και τους εφήβους», ανέφερε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104,9, ο επ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βασίλης Μπαρκούκης.

«Σκοπός της εκπαίδευσης είναι να προάγει την ολόπλευρη εξέλιξη του παιδιού, ωστόσο το υπάρχον σύστημα δίνει έμφαση μόνο στην παροχή γνώσεων και είναι δομημένο γύρω από τις πανελλαδικές εξετάσεις», σημειώνει ο κ.Μπαρκούκης.

Αναφερόμενος στην έλλειψη υποδομών, όπως αποδυτήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις, είπε πως το ζητούμενο είναι να αγαπήσουν τα παιδιά την άθληση και να προσανατολιστούν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και όχι απαραίτητα να γυμναστούν σκληρά την ώρα εκείνη. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι τα παιδιά να αθληθούν διασκεδάζοντας την ώρα της γυμναστικής, χωρίς να κάνουν "υποχρεωτικά" μια δυναμική προπόνηση. Ούτε αποτελεί δικαιολογία η έλλειψη υποδομών για να μειωθούν οι ώρες του μαθήματος», πρόσθεσε ο κ. Μπαρκούκης.

Στην ημερίδα θα γίνει παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος «Υγεία και ευεξία μαθητών και μαθητριών: Προτεραιότητα για τα σχολεία της Ευρώπης». Διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ, το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του ΑΠΘ και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο του ΑΠΘ.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί φορείς από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία. Από την Ελλάδα συμμετέχουν το ΤΕΦΑΑ και το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ, καθώς και εκπαιδευτικοί από το 1ο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο του ΑΠΘ και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο του ΑΠΘ. Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Erasmus +), στη θεματική ενότητα «Εκπαίδευση και αθλητισμός 2014-2020».