Παιδεία

Τις επόμενες μέρες στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Τις επόμενες μέρες στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
Σε πορεία προώθησης αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται μέσα καλοκαιριού η κυβέρνηση, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται ρύθμιση για το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας, για το οποίο έχει ανοίξει μια συνολική συζήτηση στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, σε μία κατεύθυνση διαφορετική από την ανάγκη να είναι ενταγμένη η παιδαγωγική γνώση μέσα στο πτυχίο.

Το υπουργείο ενημέρωνε χτες πως «η διευθέτηση του ζητήματος αφορά όλα τα Τμήματα ΑΕΙ, τους πρόσφατα ορκισθέντες και τους υπό ορκωμοσία αποφοίτους τους» και ότι δεν τίθεται κανένα κώλυμα μη ολοκλήρωσης των διαδικασιών ορκωμοσίας πτυχιούχων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στο νομοσχέδιο που είχε αρχικά παρουσιαστεί έχουν ενσωματωθεί αρκετά από αυτά που συμφωνήθηκαν με τη Σύνοδο Πρυτάνεων και τη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ. Από την πλευρά της η Σύνοδος Πρυτάνεων, που συνεδρίασε χτες εκτάκτως, σε ανακοίνωσή της δηλώνει πως «εμμένει στην αντίθεσή της με βασικές διατάξεις του σχεδίου Νόμου και ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν το άσυλο, τις μεταπτυχιακές σπουδές, την ανάδειξη των Οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων, την κατάργηση διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, την ίδρυση Πανεπιστημίου με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ, την εκλογή Καθηγητών με κλειστές διαδικασίες» και ζητά διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να επανεξεταστεί το σχέδιο νόμου.

Τη συγκρότηση επιτροπής για τα φαινόμενα βίας εντός των ΑΕΙ προτείνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο ίδιος, στην «Επιτροπή Παραβατικότητας», όπως θα ονομάζεται, θα μετέχουν εκπρόσωποι των πρυτάνεων και των υπουργείων Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Υγείας.

Ενα άλλο κομβικό αίτημα της Συνόδου Πρυτάνεων είναι η θεσμοθέτηση νέου, ευέλικτου και αποτελεσματικού, πλαισίου λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), που θα επιτρέπει τη δραστηριότητα των ΕΛΚΕ εκτός δημόσιου λογιστικού. Οι ΕΛΚΕ, που έχουν κονδύλια από ερευνητικά προγράμματα κάθε ΑΕΙ, ουσιαστικά χρηματοδοτούν τη λειτουργία των ιδρυμάτων με δεδομένη τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Τα ΑΕΙ ζητούν η ικανοποίηση του αιτήματος για το θεσμικό πλαίσιο των ΕΛΚΕ να αποσυνδεθεί από την ψήφιση άλλων διατάξεων (π.χ. μεταπτυχιακές σπουδές), όπως προβάλλει, εμμέσως, το υπ. Παιδείας.