Παιδεία

Στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ - Τι προβλέπει

Στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ - Τι προβλέπει
Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το σχέδιο νόμου «Οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ρυθμίσεις  για την Έρευνα και άλλες διατάξεις» θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση την 31η Ιουλίου 2017.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αναφέρονται κυρίως σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας καθώς και σε θέματα που αφορούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, προκειμένου να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν οι παραπάνω τομείς. Σκοπός των αλλαγών σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας είναι η ακαδημαϊκή αναβάθμιση και η ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου των Α.Ε.Ι., η θεραπεία προβλημάτων και δυσλειτουργιών στη διοίκηση με στόχο να καταστεί πιο ευέλικτη και να ενδυναμωθεί η κοινωνική προσφορά των Ιδρυμάτων και ταυτόχρονα να επικρατήσουν οι αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και εν γένει της χρηστής διοίκησης.

Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος του προτεινόμενου νομοσχεδίου, στο Κεφάλαιο Α΄ (άρθρα 1-6) προτείνονται αλλαγές στη διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, στον τρόπο ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας, κατάργησης και μεταβολής έδρας, καθώς και στις προϋποθέσεις απόκτησης αυτοδυναμίας Α.Ε.Ι. και επαναφέρεται ο θεσμός του ασύλου. Στο Κεφάλαιο Β΄ (άρθρα 7-8) προτείνονται αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο αυτοδιοίκησης των Ιδρυμάτων και κυρίως σε θέματα Οργανισμών, οι οποίοι λαμβάνουν περισσότερο τη μορφή οργανογράμματος, και Εσωτερικών Κανονισμών, οι οποίοι ρυθμίζουν πλέον πολύ περισσότερα θέματα προκειμένου να ενισχυθεί η ευελιξία των Ιδρυμάτων.

Στο Κεφάλαιο Γ΄ (άρθρα 9-11) προτείνονται αλλαγές στον τρόπο ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας, κατάργησης και μεταβολής έδρας, καθώς και στις προϋποθέσεις απόκτησης αυτοδυναμίας Σχολών και Τμημάτων.

Στο Κεφάλαιο  Δ΄ (άρθρα 12-27), προτείνονται αλλαγές στα όργανα των Α.Ε.Ι., ειδικότερα στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας τους, στην εκλογική διαδικασία και την ανάδειξή τους. Μεταξύ των πολυπρόσωπων οργάνων δεν περιλαμβάνεται πια το Συμβούλιο, το οποίο καταργείται. Επίσης, με το παρόν σχέδιο νόμου επανέρχεται ο θεσμός των Αντιπρυτάνεων, καταργώντας το θεσμό των Αναπληρωτών Πρύτανη.

Στο Κεφάλαιο Ε΄ (άρθρα 28-29) προτείνονται ρυθμίσεις για τα Εργαστήρια και τα Μουσεία που λειτουργούν στα Α.Ε.Ι., ενώ στο Κεφάλαιο ΣΤ΄ (άρθρα 30-45) ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα προγράμματα δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών. Στο Κεφάλαιο Ζ΄ (άρθρα 46-49) ρυθμίζονται λοιπά θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου και επαγγελματικά προσόντα αποφοίτων Τ.Ε.Ι., Επιτροπή Δεοντολογίας, Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), ενώ στο Κεφάλαιο Η΄ (50-68) προτείνονται αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών  Κονδυλίων Έρευνας των Α.Ε.Ι..

Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος του προτεινόμενου νομοσχεδίου, ρυθμίζονται λοιπά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ειδικότερα στο άρθρο 69 προτείνονται ρυθμίσεις για την έρευνα, στο άρθρο 70 προτείνονται ρυθμίσεις σε θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα άρθρα 71 και 72 σε θέματα ιδιωτικών σχολείων και ιδιωτικών επαγγελματικών εκπαιδευτηρίων, στο άρθρο 73 σε θέματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, στο άρθρο 74 σε θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, τα άρθρα 75 και 76 ρυθμίζουν επιμέρους θέματα Σχολών, Τμημάτων και προσωπικού των Α.Ε.Ι., στο άρθρο 77 προτείνεται η σύσταση Δικαστικού Γραφείου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Στο άρθρο 78 ρυθμίζονται θέματα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Μαθητείας, ενώ στο άρθρο 79 ρυθμίζεται η σύσταση Εθνικής Επιτροπής και Τεχνικής Επιτροπής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ). Στο άρθρο 80 προτείνονται τροποποιήσεις του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78), στο άρθρο 81 ρυθμίζονται θέματα του Ι.Κ.Υ. και στα άρθρα 82 και 83 ρυθμίζονται λοιπά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως η πληρωμή αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, καθώς και Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, με χρήση πόρων του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Οι προαναφερόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν στην ενίσχυση της ακαδημαϊκής λειτουργίας και βελτίωση της διοίκησης των Α.Ε.Ι. με  τη  συμμετοχή όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στα όργανα διοίκησης, στη διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας με την εκλογή Πρυτάνεων - Αντιπρυτάνεων με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και μονοσταυρία, καθώς και με την επαναφορά του Πρυτανικού Συμβουλίου. Επίσης, βασικός στόχος είναι η αναβάθμιση και η διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών, καθώς και της ενίσχυσης της αξιολόγησης των μεταπτυχιακών μαθημάτων τόσο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές όσο και από ειδική Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση της οικείας Κοσμητείας για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και τις Διδακτορικές σπουδές κάθε Τμήματος της οικείας Σχολής των Ιδρυμάτων, παράλληλα βέβαια με τις αξιολογήσεις της Α.ΔΙ.Π.

Επίσης, υπάρχουν ειδικές διατάξεις που αποσκοπούν στην διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας των Π.Μ.Σ., την εξασφάλιση της πρόσβασης των φοιτητών στα Π.Μ.Σ. ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, τη διαφάνεια και τον εξορθολογισμό στους προϋπολογισμούς των Π.Μ.Σ. και την ενίσχυση των Π.Μ.Σ. που λειτουργούν χωρίς τέλη φοίτησης. Επιπλέον, επανέρχεται ο θεσμός της Επιτροπής Δεοντολογίας με στόχο να διασφαλιστεί η τήρηση και η εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας στα Ιδρύματα, συστήνεται στα Α.Ε.Ι. Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, μέσα από το οποίο θα παρέχονται πλέον όλα τα προγράμματα επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης, ενημερώνοντας το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με διαχείριση των εσόδων τους από τον Ε.Λ.Κ.Ε.. Τέλος, δημιουργείται ο θεσμός των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με στόχο την χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη των Α.Ε.Ι. και των Ερευνητικών Κέντρων, αλλά και την υποβοήθηση του εποπτικού ρόλου της Πολιτείας, υποβάλλοντας προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έκθεση ως προς το βαθμό υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου και του προϋπολογισμού των Α.Ε.Ι. και Ε.Κ. της οικείας Περιφέρειας.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν επίσης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς παρέχεται η δυνατότητα συγκρότησης στο Ίδρυμα Ερευνών και Καινοτομίας Συμβουλευτικής Επιτροπής που έχει ως σκοπό την αξιολόγηση της δράσης του Ιδρύματος και τη διατύπωση γνωμοδοτήσεων και εισηγήσεων με σκοπό τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του, ενώ εξετάζονται θέματα ιδιαίτερης βαρύτητας ή θέματα που παρουσιάζουν ειδικότερο ενδιαφέρον σχετικά με τη λειτουργία του Ιδρύματος και τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις αναφέρονται σε γενικότερα θέματα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως έχει ήδη προαναφερθεί, με σκοπό να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες και να επιλυθούν προβλήματα του εν γένει εκπαιδευτικού συστήματος.

Δείτε εδώ όλο το νομοσχέδιο