Παιδεία

Πρόστιμο στους αιώνιους φοιτητές αντί για διαγραφή

Πρόστιμο στους αιώνιους φοιτητές αντί για διαγραφή Πρόστιμο στους αιώνιους φοιτητές αντί για διαγραφή
Πρόστιμο στους αιώνιους φοιτητές αντί για διαγραφή Πρόστιμο στους «αιώνιους» φοιτητές είναι το σενάριο που μελετάται από το υπουργείο Παιδείας ώστε να μην ισχύσει η διαγραφή των εν λόγω φοιτητών από τα πανεπιστήμια τους .

Σύμφωνα με το Τύπο της Κυριακής το εν λόγω μέτρο δηλαδή της επιβολής ενός είδους προστίμου στους φοιτητές προβλεπόταν σε παλαιότερη έκθεση του ΟΟΣΑ .

Η σύσταση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι για κατάργηση της δωρεάν διανομής των φοιτητικών συγγραμάτων και αντικατάστασή της με κουπόνι αγοράς μεταχειρισμένων βιβλίων και η πρόταση του ίδιου Οργανισμού για επιβολή διδάκτρων - ποινής στους «φοιτητές που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους» αποτελούν το πακέτο - «βόμβα» που μπορεί να εκραγεί στις σχολές το επόμενο διάστημα.

Για να εφαρμοστεί η διαγραφή από τα αρχεία των ιδρυμάτων περίπου 180.000 φοιτητών, εκ των οποίων η πλειονότητα λιμνάζει στα μεγαθήρια του Καποδιστριακού και του Αριστοτέλειου, απαιτείται η συνέργεια των ΑΕΙ.

Οι κύριοι Πελεγρίνης και Μυλόπουλος το έχουν καταστήσει σαφές. Τέλη Αυγούστου λήγει η θητεία τους και ως τότε δεν θα κάνουν το παραμικρό για να ξεκινήσει η διαδικασία. Άρα; Άρα πάμε για την νέα φοιτητική σεζόν στην οποία όμως ο νέος πρύτανης θα έρθει αντιμέτωπος με τις φοιτητικές παρατάξεις και δη σε ένα περιβάλλον πολιτικό ιδιαίτερο. Η αυτόματη διαγραφή φοιτητών θα έφερνε σαφώς λιγότερους ψήφους σε όλες τις παρατάξεις, ειδικά σε εκείνες όμως που κερδίζουν ψήφους μέσα από τα αρχεία.

Για αυτούς τους λόγους μάλλον ο κ. Πελεγρίνης ήταν κάθετος:

"θα πρέπει να προηγηθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα ώστε να υπάρξει η σχετική πρόνοια που θα πρέπει να περιληφθεί στους υπό σύνταξη οργανισμούς των Ιδρυμάτων και ακολούθως στους εσωτερικούς κανονισμούς τους."

Ακριβώς στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε, ουσιαστικά απάντησε στο υπουργείο, η Σύγκλητος στη Θεσσαλονίκη, αν και επιλέχθηκε πιο μεσοβέζικη λύση. Στην ανακοίνωσή της επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο Οργανισμός του Ιδρύματος βρίσκεται υπό κατάρτιση με πρόβλεψη διάκρισης των αιώνιων φοιτητών του Αριστοτελείου σε δύο κατηγορίες.

Στους αδιάφορους οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και συνεπώς θα πάρουν πόδι, να το πούμε λαϊκά.

Και σε εκείνους που ενδιαφέρονται μεν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, όμως καθυστερούν στην ολοκλήρωση των σπουδών τους. Για αυτούς, η Σύγκλητος του ΑΠΘ προαναγγέλλει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση με χρήση της σχετικής ευχέρειας που παρέχει στα ΑΕΙ ο νόμος Διαμαντοπούλου.