Παιδεία

Εκτός παιδικών σταθμών περίπου 22.000 παιδιά

Εκτός παιδικών σταθμών περίπου 22.000 παιδιά Εκτός παιδικών σταθμών περίπου 22.000 παιδιά
Εκτός παιδικών σταθμών περίπου 22.000 παιδιά Λύσεις ψάχνει η ΚΕΔΕ ώστε να ενταχθούν στους παιδκούς σταθμούς ΕΣΠΑ περισσότερα παιδιά αφού έμειναν τελικά εκτός 22.717 αφού δεν καλύφθηκαν όλες οι χρηματοδοτούμενες θέσεις λόγω των κριτηρίων που είχε θεσπίσει η ΕΕΤΑΑ στις δομές. Παρά τις υποσχέσεις των υπουργείων Εσωτερικών ,Εργασίας και Ανάπτυξης ότι όλα τα παιδιά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ έμεινα εκτός 22.717 παιδιά που οι γονείς τους είχαν κάνει έγκυρη αίτηση.

Για να λυθεί το πρόβλημα, ο κ. Δανιηλίδης κατέθεσε πρόταση, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΔΣ της ΚΕΔΕ και απομένει η έγκριση από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Η πρόταση περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές: η πρώτη είναι να καταργηθεί το πλαφόν που προβλέφθηκε για πρώτη φορά φέτος και ορίζει ότι οι δημοτικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μπορούν να καλύπτουν μόνο το 70% της δυναμικότητάς τους μέσω των κοινοτικών πόρων. Κατά τον κ. Δανιηλίδη, με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να καλυφθούν άλλα 10.000 παιδιά.   

Η δεύτερη εναλλακτική είναι το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που έμεινε αδιάθετο να δοθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις δημοτικές δομές, ώστε να «τραβήξουν» παιδιά από τον κατάλογο όσων υπέβαλαν αίτηση χωρίς να τους ζητήσουν τροφεία.

Το πρόβλημα

Συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής) από την ΕΕΤΑΑ προέκυψε ότι έμειναν εκτός 22.717 παιδιά που ενώ οι γονείς είχαν καταθέσει έγκυρες αιτήσεις δεν επωφελήθηκαν.

Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε αναφέρει με ''τυμπανοκρουσίες'' ότι θα διατεθούν 200.000.000 ευρώ (40- εκατ. περισσότερα από το αρχικό ποσό) για 89.000 θέσεις (από 68.000 που ήταν πέρυσι) για παιδιά σε δημοτικούς και ιδιωτικούς ΕΣΠΑ παιδικούς σταθμούς 2014 και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Αυτό είχε γνωστοποιηθεί δια στόματος του ο υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οδ. Κωνσταντινόπουλου και οι μητέρες ''πανηγύριζαν'' σχετικά με εξασφάλιση χρηματοδότησης όλων των διαθέσιμων θέσεων για παιδιά σε δημοτικούς - ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Για του λόγου το αληθές το dikaiologitika.gr παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία των αιτήσεων και των ωφελούμενων στους παρακάτω πίνακες

Ο αριθμός των παιδιών που θα ωφεληθούν

theseisespa

Ο αριθμός των αιτήσεων

theseisespa2

Όπως προκύπτει από τους παραπάνω πίνακες ο αριθμός των έγκυρων αιτήσεων έφτασαν τις 97.629 παιδιά ενώ ο αριθμός των παιδιών που ωφελούνται θα φτάσει τις 74.912