Παιδεία

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μετανάστες «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μετανάστες «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μετανάστες «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» Το Έργο «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό – ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΠ8» απευθύνεται σε Πολίτες της Ε.Ε. και υπηκόους τρίτων χωρών ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Ο θεσμός της Δια Βίου Μάθησης προέκυψε ως ανάγκη της σύγχρονης κοινωνίας από το 1960 και μετά. Η σχηματοποίηση και ανάπτυξή του στοχεύει στην ύπαρξη διαρκούς εκπαίδευσης, η οποία, υπό το κράτος της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, της πληθώρας νέων γνώσεων και της διαχείρισης του όγκου της πληροφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβάλλει την παράλληλη ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων σε μεγάλο αριθμό γνωστικών πεδίων. Με τη συνεχή καλλιέργεια της γνώσης και της ικανότητας, είναι αποδεδειγμένο ότι, η μάθηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση και ανάπτυξη μιας χώρας, ιδίως στις μέρες μας, κατά τις οποίες ο ανταγωνισμός και οι προκλήσεις είναι σημαντικά αυξημένες. Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, υλοποιούν Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας σε ποικίλα γνωστικά πεδία.

Η συμμετοχή στα παρεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσα από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης απευθύνονται σε όλους, ενήλικες άνεργους και εργαζόμενους, ανεξάρτητα από φύλο, μορφωτικό επίπεδο, χώρα καταγωγής, θρησκεία, τόπο διαμονής, νέους, φοιτητές κ.λπ., με μόνη προϋπόθεση το ενδιαφέρον τους για γνώση και ενεργό συμμετοχή. Παράλληλα προβλέπεται η ένταξη σε τμήματα μάθησης (μεικτά ή ανεξάρτητα) ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (Τσιγγάνοι, Φυλακισμένοι, Μουσουλμανική Μειονότητα, Μετανάστες – Παλιννοστούντες, ΑμεΑ), η οποία στοχεύει στην ισότιμη ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Η λειτουργία των τμημάτων θα πραγματοποιείται σε 2 εκπαιδευτικές περιόδους:
- 1η εκπαιδευτική περίοδος (χειμερινή): Οκτώβριος – Ιανουάριος
- 2η εκπαιδευτική περίοδος (εαρινή): Φεβρουάριος – Μάιος

Ειδικά για φέτος, επειδή υφίσταται κάποια καθυστέρηση στην έγκριση των Προγραμμάτων που έχει υποβάλλει ο Δήμος μας, η λειτουργία τους θα ξεκινήσει αργότερα από τα προβλεπόμενα παραπάνω, όταν ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία τους.


Ο αριθμός των εκπαιδευομένων, που μπορούν να ενταχθούν σε ένα τμήμα μάθησης εξαρτάται από τον τύπο του τμήματος. Σε κάθε τμήμα μάθησης ο αριθμός των εκπαιδευόμενων κυμαίνεται μεταξύ 12 και 20 ατόμων. Ο αριθμός 12 ατόμων αποτελεί το ελάχιστο όριο έναρξης κάθε τμήματος μάθησης.
Τα τμήματα ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (Τσιγγάνοι, Φυλακισμένοι, Μουσουλμανική Μειονότητα, Μετανάστες – Παλιννοστούντες, ΑμΕΑ) μπορούν να αρχίσουν τη λειτουργία τους με την εγγραφή τουλάχιστον 10 ατόμων, και δεν μπορεί να ξεπερνούν τα 18 άτομα.
Τμήματα, στα οποία μετά από συνεχείς αποχωρήσεις εκπαιδευόμενων, συμμετέχουν λιγότερα των 8 ατόμων διακόπτονται αυτόματα. Για τμήματα ευάλωτων κοινωνικά ομάδων το όριο προσαρμόζεται στα 5 άτομα

Σε περίπτωση που κάποιο Τμήμα παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση (περισσότερες από 20 δηλώσεις συμμετοχής), αν δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας και άλλου παράλληλου Τμήματος, θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Τα μαθήματα θα διεξάγονται επί το πλείστον απογευματινές ώρες (5-9 μ.μ.) και μόνο αν υπάρξει σχετική ζήτηση και συμφωνία με τους εκπαιδευτές θα μπορούν να γίνουν και πρωϊνές ώρες.

Αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά εδώ ή καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-14 μ.μ., στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά στην οδό Β. Γεωργίου 6 (έναντι Δημοτικού Θεάτρου).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 213-2024715 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.