Παιδεία

Μπαλάκι οι ευθύνες για τα σχολεία χωρίς θέρμανση και οι μαθητές στο ψύχος

ΙΝΤΙΜΕ ΙΝΤΙΜΕ
Σχολεία χωρίς θέρμανση, αίθουσες με σόμπες, κοντέινερ και υπόγειες αίθουσες με κλιματισμό, παιδιά τα οποία κατά τη διάρκεια του μαθήματος φορούν τα μπουφάν τους είναι ένα έργο που επαναλαμβάνεται κάθε χειμώνα τα τελευταία χρόνια.

Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές φωνάζουν και διεκδικούν τα αυτονόητα. «Δεν υπάρχει η αναγκαία θέρμανση, δήμοι και υπουργεία πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλον», δηλώνει μεταξύ άλλων στο Dnews η κα. Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής.

Στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα.

«Αυτή την περίοδο δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες είναι συγκεκριμένες το πρόβλημα εντατικοποιειται. Από την στιγμή που η λειτουργία των σχολείων έχει δωθεί στους δήμους δεν δόθηκε και η αντίστοιχη χρηματοδότηση όπως και από το υπουργείο εσωτερικών. Δεν υπάρχει η αναγκαία θέρμανση, ειδικά όταν είναι σε κοντέινερ ή υπόγεια είναι ανεπαρκής. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο. Οι δήμοι δεν διεκδικούν την χρηματοδότηση που θα έπρεπε από τα αρμόδια υπουργεία, ουσιαστικά από το υπουργείο εσωτερικών για την σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων και αυτό το αντιλαμβανόμαστε καθημερινά με τα προβλήματα που υπάρχουν και δεν καλύπτονται με τη γνωστή δικαιολογία από τους δήμους ότι δεν μας φτάνουν τα λεφτά», αναφέρει στο Dnews.

Τα κοντέινερ συνήθως έχουν κλιματισμό, συνεπώς οι συνθήκες που μπορεί να ζεσταθεί είναι συγκεκριμένες. «Μιλάμε για μικρές ηλικίες, για προνήπια αλλά βέβαια και για τις μεγαλύτερες ηλικίες», σχολιάζει η κα. Βαλαβάνη.

Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ δήμων και υπουργείων

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, πλέον γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε μάθει το «πιν πονκ».

«Οι δήμοι υποστηρίζουν ότι το υπουργείο δεν μας δίνει χρήματα και το υπουργείο λέει πως δεν γίνεται σωστή διαχείριση των δήμων προς τα κονδύλια. Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον. Για εμάς φυσικά μερίδιο ευθύνης έχει και η κυβέρνηση που δεν δίνει τα αναγκαία χρήματα για τα σχολεία αλλά παράλληλα και των δήμων που δεν διεκδικούν ουσιαστικά».

Η μάχη των εκπαιδευτικών

Η κα. Βαλαβάνη, δίνει έμφαση επίσης, στον αγώνα των εκπαιδευτικών οι οποίοι προσπαθούν να ζεστάνουν τα παιδιά.

«Υπάρχουν σχολικές μονάδες που είναι στην ευθύνη των εκπαιδευτικών να ζεστάνουν τα παιδιά μας, οι οποίοι πραγματικά δίνουν μάχες. Προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο τα παιδιά μας να μην κρυώνουν. Βλέπουμε σε αίθουσες τους μαθητές με τα μπουφάν τους σε όλη τη χώρα, το πρόβλημα είναι παντού. Φυσικά το μπαλάκι πέφτει και στους γονείς όπου απαιτούν οι δήμοι να συνδράμουμε και εμείς. Ήδη όμως πληρώνουμε πάρα πολλά. Είναι ευθύνη του κράτους και θα πρέπει να το καταλάβει», καταλήγει στο Dnews.