Παιδεία

Κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα: Ο κλαυσίγελος συνεχίζεται, έξαλλοι οι γονείς, απαξίωση της εκπαίδευσης

Κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα: Ο κλαυσίγελος συνεχίζεται, έξαλλοι οι γονείς, απαξίωση της εκπαίδευσης
Το σίριαλ με τα κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα συνεχίζεται με γονείς και μαθητές να αντιδρούν με τον τραγέλαφο στο χώρο της Παιδείας.

Τα κλειστά σχολεία για λόγους καύσωνα και ακραία υψηλών θερμοκρασιών που σαρώνουν τη χώρα είναι η νέα δικαιολογία στο οπλοστάσιο των Δήμων για να μπαλώσουν με εύσχημο τρόπο τις τραγικές ελλείψεις σε επίπεδο σχολικών υποδομών. Γιατί είναι σίγουρα πιο εύκολο να αποφασίσεις διήμερο και τριήμερο λουκέτο στα σχολεία, από το να καταρτίσεις ως ώφειλες ένα πλάνο ολικού λίφτινγκ και οριζόντιας ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών εγκαταστάσεων για να μην τρέχεις στο παρα πέντε να τα προφυλάξεις από τα όποια καιρικά τερτίπια.

Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη 13/6 λόγω καύσωνα - Η λίστα

Ας το παραδεχθούμε. Τα σχολεία μας είναι χωρίς υπερβολή παντός καιρού. Γιατί κλείνουν σε κάθε είδους καιρική συνθήκη ανεξαρτήτως εποχής και τόπου. Βροχή, καταιγίδες, κρύο, χιόνι και εσχάτως καύσωνας είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οδηγούν στην αναστολή των μαθημάτων με την σχολική χρονιά και τον πραγματικό αριθμό μαθημάτων που κάλουνται να παρακολουθήσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων να είναι χρόνο με το χρόνο μειούμενος. Και στην τελική γιατί να πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο και να μην καθιερωθεί μια και καλή η τηλεκπαίδευση σε μόνιμη βάση, ώστε να μην χρειάζεται να σπαταληθούν χρήματα για τις εκπαιδευτικές υποδομές.

Παραμονές της λήξης της σχολικής χρονιάς που ας μην γελιόμαστε έχει ήδη ολοκληρωθεί μετά τα λουκέτα για τον καύσωνα, στον απόηχο της τετραήμερης ανάπαυλας που πρόσφερε απλόχερα η διεξαγωγή των Ευερωκλογών, οι μαθητές απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές και καλούνται να απέχουν από τα μαθήματα γιατί πολύ απλά ο κλιματισμός είναι άγνωστη λέξη για τα σχολεία μας. 

Κατά τα αλλά το αρμόδιο Υπουργείο πανηγυρίζει για τους διαδραστικούς πίνακες και τα kit ρομποτικής. Κι έτσι περνάμε όμορφα στα σχολεία. Μακριά από αυτά και όλα είναι ασφαλή για τα παιδιά μας. Για να μην αναφερθούμε στην αντίφαση κλειστά σχολεία το πρωί αλλά τελετές αποφοίτησης και γιορτές για τη λήξη του σχολικού έτους το απόγευμα με ευθύνη των γονέων αλλά και των διευθύνσεων των σχολείων ασχέτως του κύμα καύσωνα με μοναδική υποσημείωση οι γιορτές να γίνουν σε ώρα που έχει υποχωρήσει η έντονη ζέστη και σε συνθήκες που διασφαλίζουν ότι δεν εγκυμονείται κίνδυνος για την υγεία των παρευρισκομένων. 

Μια σημαντική επισήμανση μας έρχεται και από τους εργαζόμενους γονείς που δεν ξέρουν τι να κάνουν όταν τα παιδιά είναι σπίτι λόγω κλειστών σχολείων και η εργοδοσία τους αρνείται μια εξτρά δικαιολογημένη άδεια καθότι η άδεια ειδικού σκοπού ήταν σε ισχύ μόνο την περίοδο του κορονοιού. Τα παράπονά τους για μόνιμη θέσπιση μιας τέτοιας άδειας από τη στιγμή που το άνοιξε κλείσε των σχολείων είναι ρουτίνα δεν έχει εισακουστεί μέχρι στιγμής. 

Ας λύσουμε όλα τα παραπάνω, ας σταματήσουμε να κατεβάζουμε ρολά στην εκπαίδευση για ψύλλου πήδημα επικαλούμενοι πάντα λόγους ανωτέρας βίας και προστασίας της υγείας και ας δούμε πώς θα δομήσουμε στη πράξη σύγχρονα ασφαλή δημόσια σχολεία.