Παιδεία

Βάσεις 2024: Πώς επηρεάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το Μηχανογραφικό

Βάσεις 2024: Πώς επηρεάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το Μηχανογραφικό
Πανελλήνιες 2024: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο - Πώς λειτουργεί ως κόφτης στις προτιμήσεις για το Μηχανογραφικό

Σε εξέλιξη μέχρι την προσεχή Πέμπτη 18 Ιουλίου στις 24:00 είναι η διαδικασία για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου με τους υποψηφίους να ψάχνουν τις σχολές τους με το βλέμμα στις Βάσεις 2024 αλλά και με τον αυστηρό κόφτη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θέτει ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο το εκάστοτε Τμήμα ή Σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για αυτό το λόγο άλλωστε και κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου είναι ορατά στους υποψηφίους αποκλειστικά και μόνο τα τμήματα στα οποία έχουν εξασφαλίσει την ΕΒΕ. Δηλαδή για να έχει δικαίωμα ο υποψήφιος να συμπληρώσει ακόμη και το μηχανογραφικό δελτίο, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει σημειώσει βαθμολογική επίδοση στις Πανελλήνιες τουλάχιστον ίση με την ΕΒΕ ανά σχολή ή τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Πώς διαμορφώνονται οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4] Το υπουργείο καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ%. Ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ορίστηκαν οι τιμές 0,80 και 1,20, αντιστοίχως.

Ως συντελεστής της ΕΒΕ μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής. Για το συντελεστή της Ε.Β.Ε. για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση καθώς και ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών αποφασίζει η Σύγκλητος, κατόπιν σχετικής πρότασης της σχολής, του τμήματος ή της εισαγωγικής κατεύθυνσης.

Για παράδειγμα:

Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από Πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 10,8.

Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από Πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 9,9.

Στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, που εντάσσονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, για τον υπολογισμό της ΕΒΕ λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσονται οι συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις. Ο συντελεστής της ΕΒΕ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι ενιαίος για την εισαγωγή υποψηφίων από ημερήσια ή εσπερινά ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.

Πανελλήνιες 2024: Οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής στα 454 τμήματα των Πανεπιστημίων

Με την έναρξη της διαδικασίας υποβολής του Μηχανογραφικού 2024 ανακοινώθηκαν οι φετινές Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ), που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αναλυτικά, για το 90% των ΓΕΛ, οι ΕΒΕ διαμορφώθηκαν ως εξής (σε παρένθεση οι περσινές τιμές):

1ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,31 - 13,71 (8,34 - 14,13)
2ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,31 - 14,58 (8,34 - 14,81)
3ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,31 - 14,38 (8,34 - 13,97)
4ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,31 - 12,47 (8,34 - 12,52)

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ΕΒΕ στα ΓΕΛ εδώ

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ΕΒΕ στα ΕΠΑΛ εδώ

Χατζητέγας: «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής λειτουργεί αποτρεπτικά και αδικεί μαθητές που δεν χαρακτηρίζονται ούτε αδιάβαστοι ούτε αδιάφοροι»

Χαρακτηριστικό του γεγονός ότι για ακόμη μια χρονιά η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί κόφτη στα όνειρα και τις ελπίδες των υποψηφίων για εισαγωή στο Πανεπιστήμιο είναι η δήλωση του εκπαιδευτικού αναλυτή Γιώργου Χατζητέγα. Μιλώντας στο ALPHA ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « Ένεκα της οριζόντιας ΕΒΕ ακόμα και αν όλοι έγραφαν πάνω από την "βάση" το ίδιο ποσοστό απόρριψης θα είχαμε ... Θα μου πείτε ότι για όλα τα δεινά φταίει η ΕΒΕ ; Προφανώς όχι, όμως έχουμε έναν απαιτητικό Διαγωνισμό Κατάταξης στο τέλος ενός Λυκείου Ελεύθερης Προαγωγής και Aκώλυτης Απόλυσης ... Αφήστε τις μεταναστευτικές ροές από Πεδίο σε Πεδίο, τις κενές θέσεις ακόμα και σε κεντρικά Πανεπιστήμια και την κατάφωρη αδικία Μαθητές που δεν είναι ούτε αδιάβαστοι ούτε αδιάφοροι να μην μπορούν να σπουδάσουν Νοσηλευτική ή Λογιστική στη Δημόσια Τριτοβάθμια»