Ελλάδα

Καμπανάκι από την Ελλάδα για μολυσμένα noodles

Καμπανάκι από την Ελλάδα για μολυσμένα noodles Φωτογραφία: PIXABAY by Jk Lee
Τι εντοπίστηκε στο τρόφιμο και ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με την κατανάλωσή του

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Ελλάδα για μολυσμένο τρόφιμο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, ειδοποιώντας το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (Rapid Alert System for Food & Feed [RASFF]).

Στην σελίδα των ενημερώσεων του συστήματος για τα ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά και τα οποία ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών εντοπίσαμε την ελληνική ειδοποίηση για μολυσμένα έτοιμα noodles που όπως αιτιολογείται από ελληνικής πλευράς κατόπιν ελέγχων εντοπίστηκαν να έχουν τον βάκιλλο τον κηρόχρου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από πλευράς Ελλάδος το επίμαχο μολυσμένο τρόφιμο είναι γαλλικής προέλευσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ενημέρωση για ανάκληση του τροφίμου καθώς αναμένονται και οι τελικοί έλεγχοι. Μόλις ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και αν κριθεί ότι το προϊόν χρήζει άμεσης ανάκλησης από τα ράφια σούπερ μάρκετ και καταστημάτων τότε ο ΕΦΕΤ θα εκδώσει σχετικό δελτίο με όλα τα χαρακτηριστικά και την επωνυμία του τροφίμου για την έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών.

Η ειδοποίηση της Ελλάδας για τα μολυσμένα noodles

anaklisi noodles rasff f2d9c

Η κατανάλωση αυτού του τροφίμου προκαλεί τροφική δηλητηρίαση

Ο Βάκιλλος ο κηρόχρους, που ανιχνεύθηκε στα συγκεκριμένα έτοιμα noodles μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση στον άνθρωπο, η οποία οφείλεται στην κατάποση του μικροβίου ή των τοξινών του, που υπάρχουν στην τροφή. Η τροφική δηλητηρίαση από τον Βάκιλλο τον κηρόχρου, παρουσιάζεται με δύο μορφές:

Α) Διαρροϊκού τύπου: Οφείλεται στην θερμοευαίσθητη τοξίνη. Παράγεται στο έντερο και προκαλεί διάρροια και κοιλιακά άλγη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 10-15 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Συνήθως ενοχοποιείται το κρέας και οι σάλτσες.

Β) Εμετικού τύπου: Οφείλεται στην θερμοανθεκτική τοξίνη, η οποία δεν καταστρέφεται, έστω και αν η τροφή θερμανθεί πριν από την κατανάλωση. Προκαλεί ναυτία και έμετο( σπάνια διάρροια). Τα συμπτώματα, εμφανίζονται 1-5 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Συνήθως ενοχοποιείται το ρύζι, τα δημητριακά και τα όσπρια. Και στις 2 μορφές, τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από 12-48 ώρες.