Παιδεία

Σχολεία: Πότε και τι ώρα ο αγιασμός, οι γονείς θα μαθαίνουν σε... real time τις «κοπάνες»

eurokinissi eurokinissi
Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το πρώτο κουδούνι στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα χτυπήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου με τους μαθητές να δίνουν το παρών στην καθιερωμένη τελέτη του αγιασμού. 

Τι ώρα θα γίνει ο αγιασμός και πότε

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς γίνεται πάντα με τον αγιασμό που τελείται ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου σε ώρα που καθορίζεται από τις σχολικές μονάδες και εν συνεχεία ενημερώνονται οι γονείς και οι μαθητές για την έγκαιρη προσέλευσή τους. Ο αγιασμός τελείται στο προαύλιο του σχολείου σε χρονικό διάστημα από τις 8:15 το αργότερο έως τις 10. Μετά τον αγιασμό, οι μαθητές πηγαίνουν στις νέες τους τάξεις, παραλαμβάνουν τα νέα σχολικά τους βιβλία καθώς και το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που θα εφαρμοστεί τη φετινή χρονιά και θα αποχωρήσουν. Τα μαθήματα τυπικά θα ξεκινήσουν την αμέσως επόμενη ημέρα ήτοι την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.

Οι 3 μεγάλες αλλαγές στις απουσίες 

Πρώτη αλλαγή είναι η ψηφιακή καταγραφή των απουσιών μέσω της πλατφόρμας e-Parents για άμεση ενημέρωση των γονέων για την εικόνα φοίτησης του μαθητή και για το σύνολο των απουσιών σε πραγματικό χρόνο. Συνεπώς, οι γονείς θα μαθαίνουν σε realtime τυχόν... κοπάνες των παιδιών τους από το σχολείο. Επιπλέον, από τη νέα σχολική χρονιά ψηφιοποιείται το απουσιολόγιο.

Δεύτερη αλλαγή είναι η επαναφορά της διάκρισης των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες. Ο συνολικός αριθμός των απουσιών που μπορεί να κάνει ο μαθητής είναι 114. Βάσει αυτού το όριο απουσιών χωρίς δικαιολόγηση είναι οι 50 ενώ από τις 50+1 απαιτείται δικαιολόγηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στις απουσίες θα προσμετράται και η καθυστερημένη προσέλευση στις τάξεις και όπως διευκρινίζει επ αυτού του Υπουργείου (15λεπτη καθυστέρηση: 1 απουσία, 3 καθυστερημένες προσελεύσεις μικρότερες των 15 λεπτών: 1 απουσία /από 2024-25). Παράλληλα η δικαιολόγηση απουσιών 2 συνεχόμενων ημερων γίνεται από τους γονείς ενώ στις περιπτώσεις απουσίας περισσότερων από 2 συνεχόμενων ημερών απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Η τρίτη αλλαγή αφορά τους καθηγητές καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2024 απαγορεύεται ρητά η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (π.χ. σοβαρούς ιατρικούς λόγους).