Παιδεία

Σχολεία: Επανέρχονται οι δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες

Σχολεία: Επανέρχονται οι δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες
Η μεγάλη αλλαγή στις απουσίες σε Γυμνάσια και Λύκεια

Η σχολική χρονιά 2024-25 που ξεκινά σε λίγες μέρες φέρνει σημαντικές αλλαγές στις απουσίες των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας καθώς επανέρχεται η διάκριση δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας αρχής γενομένης από φέτος επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στις απουσίες θα προσμετράται και η καθυστερημένη προσέλευση στις τάξεις και όπως διευκρινίζει επ αυτού του Υπουργείου (15λεπτη καθυστέρηση: 1 απουσία, 3 καθυστερημένες προσελεύσεις μικρότερες των 15 λεπτών: 1 απουσία /από 2024-25). Παράλληλα η δικαιολόγηση απουσιών 2 συνεχόμενων ημερων γίνεται από τους γονείς ενώ στις περιπτώσεις απουσίας περισσότερων από 2 συνεχόμενων ημερών απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Παράλληλα από φέτος απαγορεύεται ρητά η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (π.χ. σοβαρούς ιατρικούς λόγους).

Ειδική μέριμνα γίνεται για τους μαθητές ΑμεΑ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όπου η φοίτηση θεωρείται επαρκής όταν το σύνολο των επιπλέον απουσιών δεν υπερβαίνει το 30% των προβλεπομένων από το οικείο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα και οι επιπλέον από τις προβλεπόμενες κάθε φορά απουσίες οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης.

Εξαιρούνται οι απουσίες οι οποίες οφείλονται σε σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας ή και σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωση. Επιπλέον παραμένει σε ισχύ η διευκόλυνση των μαθητών, οι οποίοι ως αθλητές συμμετέχουν σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που έχουν εγκριθεί από αθλητικές ομοσπονδίες αναγνωρισμένες από το υπουργείο Παιδείας, με τη δυνατότητα υπέρβασης του ορίου των 114 απουσιών μέχρι και 70 επιπλέον απουσίες.

Ενημέρωση των γονιών σε πρώτο χρόνο για τις...κοπάνες των μαθητών

Παράλληλα από την φετινή σχολική χρονιά ξεκινά η ψηφιακή καταγραφή των απουσιών μέσω της πλατφόρμας e-Parents για άμεση ενημέρωση των γονέων για την εικόνα φοίτησης του μαθητή και για το σύνολο των απουσιών σε πραγματικό χρόνο. Συνεπώς, οι γονείς θα μαθαίνουν σε realtime τυχόν... κοπάνες των παιδιών τους από το σχολείο. 

Εάν ο/η μαθητής/τρια έχει απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ο/η εκπαιδευτικός- υπεύθυνος/η του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες/τον-την ασκούντα-ασκούσα την επιμέλεια του/της μαθητή/τριας (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, SMS ή με επιστολή), πληροφορείται τον λόγο των απουσιών και ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που η επικοινωνία με τους γονείς δεν είναι εφικτή ή εάν οι ως άνω αρνηθούν την επικοινωνία, το σχολείο έχει προβλεφθεί να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και να αναζητήσει εξωτερική βοήθεια (αστυνομία), αν αυτό κριθεί απαραίτητο.