Παιδεία

Σχολεία: Με αυστηρό «ποινολόγιο» η επιστροφή των μαθητών - Πρόστιμα στους γονείς και αποβολές

Σχολεία: Με αυστηρό «ποινολόγιο» η επιστροφή των μαθητών - Πρόστιμα στους γονείς και αποβολές
Επιστρέφουν η πενθήμερη αποβολή και η αλλαγή σχολείου – Τα πρόστιμα στους γονείς

Η επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων στα σχολεία την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κρύβει εκπλήξεις καθώς το Υπουργείο Παιδείας θέτει σε ισχύ το νέο αυστηροποιημένο πλαίσιο ποινολογίου με στόχο την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας, τη συμμόρφωση των μαθητών που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά αλλά τόσους εξ αυτών προκαλούν ζημιές στις υποδομές και εγκαταστάσεις του σχολείου. 

Οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας μεταξύ άλλων προβλέπουν την επιστροφή της πενθήμερης αποβολής, καθώς και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τις περιπτώσεις μαγνητοφώνησης, φωτογράφισης ή βιντεοσκόπησης εκπαιδευτικού ή μαθητή με πρόθεση άσκησης εκφοβισμού.

Τέλος στη χρήση κινητού στα σχολεία - Με αποβολή θα τιμωρούνται οι παραβάτες

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, η χώρα μας προστίθεται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Με την εξαίρεση για λόγους υγείας, απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής.

Σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί /φωτογραφίζει/ μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή ενώ με συγκατάθεση/ συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες. Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων προβλέπει αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων. Ενδεικτικά, ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να αποφασίσει έως και τριήμερη αποβολή, από μία ημέρα που ίσχυε έως σήμερα. Επίσης, ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί να αποφασίσει έως πενθήμερη αποβολή από τρεις ημέρες που είχε έως τώρα τη δυνατότητα, ενώ στην ευχέρειά του είναι και η αλλαγή τμήματος ή σχολικού περιβάλλοντος καθώς και ο αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές και μετακινήσεις.

31s1sxoleioaithousa thumb large 2 f6208

Πότε οι γονείς θα πληρώνουν πρόστιμο για τις πράξεις των μαθητών 

Από την φετινή σχολική χρονιά ενεργοποιείται και μια νέας μορφής επιβολή τιμωρίας εν είδει προστίμου που θα καλούνται να καταβάλλουν οι γονείς μαθητών. Ειδικότερα σε περιπτώσεις φθοράς/καταστροφής, μερικής ή ολικής, σχολικών κτιρίων, χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής που αποδίδονται σε συγκεκριμένο μαθητή/μαθήτρια, η δαπάνη αποκατάστασης βαραίνει τον ίδιο (αν είναι ενήλικος) ή τους γονείς και κηδεμόνες του. Αφού πρώτα καθοριστεί το ποσό της δαπάνης αποκατάστασης οι γονείς / κηδεμόνες οφείλουν να καλύψουν το κόστος. Αν δεν συναινέσουν, η δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της.