Παιδεία

Αγιασμός στα σχολεία 2024: Η επίσημη ανακοίνωση

Αγιασμός στα σχολεία 2024: Η επίσημη ανακοίνωση
Τι ώρα θα γίνει ο αγιασμός στα σχολεία όλων των βαθμίδων την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2024-45 θα χτυπήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα επιστρέψουν στα σχολικά προαύλια μετά την ανάπαυλα των καλοκαιρινών διακοπών και θα δώσουν το παρών στον καθιερωμένο αγιασμό. 

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας δίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες για την τελετή του αγιασμού και το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μέρας επιστροφής στα θρανία. Παραδοσιακά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά έχουν προτεραιότητα στον αγιασμό και εν συνεχεία οι ιερείς μεταβαίνουν για τις αντίστοιχες τελετές σε Γυμνάσια και Λύκεια. 

Τι ώρα ο αγιασμός σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά 

Κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του σχολείου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εκάστοτε σχολικής μονάδας που θα κοινοποιηθεί στους γονείς. Είθισται στην πρωτοβάθμια ο αγιασμός να έχει τελεστεί το χρονικό διάστημα από τις 8:15 με 9:30. Αμέσως μετά τον αγιασμό, οι μαθητές θα μεταβούν στις τάξεις  για να λάβουν τα βιβλία και το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Τι ισχύει για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια 

Οι μεγαλύτεροι μαθητές, αυτοί των Γυμνασίων και Λυκείων, θα ενημερωθούν από τα σχολεία τους για την ώρα του αγιασμού όμως παραδοσιακά αυτός τοποθετείται μεταξύ (8:30-11:00) ανάλογα με τους Δήμους και την διαθεσιμότητα σε ιερείς. Η διαδικασία είναι αντίστοιχη με την Πρωτοβάθμια. Μετά τον αγιασμό, οι μαθητές παραλαμβάνουν βιβλία, το ωρολόγιο πρόγραμμα και από την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάνε κανονικά τα μαθήματα.