Παιδεία

Σχολεία 2024: Το νέο ποινολόγιο για τους καταληψίες σε Γυμνάσια και Λύκεια

Σχολεία 2024: Το νέο ποινολόγιο για τους καταληψίες σε Γυμνάσια και Λύκεια
Τι ισχύει με τις απουσίες στις καταλήψεις, ο άγνωστος κίνδυνος για τους μαθητές

Η αυστηροποίηση του ποινολογίου από τη φετινή σχολική χρονιά συνεπάγεται με σειρά συνεπειών που επηρεάζουν και τον αριθμό των απουσιών των μαθητών. Με επικαιροποιημένο ΦΕΚ του Υπουργείο Παιδείας υπογραμμίζεται τόσο το ποινολόγιο όσο και το πώς θα διεξαχθούν τα μαθήματα στις περιπτώσεις καταλήψεων σε Γυμνάσια και Λύκεια. 

Όπως αποσαφηνίζεται «Στην περίπτωση που η διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθίσταται αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερής λόγω παρεμπόδισης από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας εφαρμόζεται η διαδικασία του πρώτου εδαφίου της παρ. 7.

Στη συνέχεια, αφού αποκατασταθεί η λειτουργία της σχολικής μονάδας, και εφόσον η παρεμπόδιση προκλήθηκε από μαθητές/ τριες της σχολικής μονάδας, με απόφαση που λαμβάνεται σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 7, δύναται να παρέχεται επιπλέον και δια ζώσης ο απαραίτητος, αναλόγως των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών/τριών, αριθμός διδακτικών ωρών, σύμφωνα με το έκτο εδάφιο της παρ. 7.

Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν αδικαιολόγητη απουσία, για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.».

Η «παγίδα» με τις απουσίες της κατάληψης 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεδομένου της επαναφοράς της διάκρισης δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών οι μαθητές που εμπλέκονται στις καταλήψεις θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθώς αν έχουν μαζεμένες πολλές απουσίες, υπάρχει κίνδυνος να επαναλάβουν την τάξη καθώς οι απουσίες της κατάληψης δεν δικαιολογούνται επομένως αν διαρκέσει πολλές μέρες η διαμαρτυρία και η αποχή από τη δια ζώσης διδασκαλίας θα «φορτωθούν» μονομιάς μεγάλο αριθμό απουσιών. Υπενθυμίζεται ότι η φοίτηση θεωρείται επαρκής όταν οι απουσίες δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες.