Παιδεία

«Κλείδωσε» η ανακοίνωση για 9.000 αναπληρωτές στα σχολεία

«Κλείδωσε» η ανακοίνωση για 9.000 αναπληρωτές στα σχολεία Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
Ανακοινώνονται αύριο από το υπουργείο Παιδείας περισσότερα από 9.000 ονόματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Τέλος χρόνου για την ανακοίνωση της β φάσης των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews, «κλείδωσε» για αύριο, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου η ανακοίνωση των ονομάτων από πλευράς Υπουργείου Παιδείας.

Πηγές του Υπουργείου επιβεβαίωσαν ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης των σχετικών λιστών και απομένουν οι τυπικοί έλεγχοι και η έγκριση ώστε να ανακοινωθούν αύριο μέχρι το απόγευμα η πρόσληψη περισσότερων από 9.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά που καταγράφονται για ακόμη μια χρονιά σε διδακτικό δυναμικό στα σχολεία της επικράτειας. 

30.000 τα λειτουργικά κενά σε Γυμνάσια και Λύκεια 

Σε δηλώσεις της στο Dnews η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Στέλλα Μανουσογιωργάκη ερωτηθείσα για τα κενά στα Γυμνάσια και Λύκεια αποκάλυψε ότι ««Πέρυσι προσελήφθησαν περίπου 50.000 αναπληρωτές και βγήκαν σε σύνταξη περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με 55.000 κενά στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσηςΟι 10.000 διορισμοί που έγιναν κάλυψαν πολύ μικρό ποσοστό των αναγκών, ενώ και μετά την α φάση πρόσληψης αναπληρωτών τα κενά που παραμένουν είναι περίπου 30.000 αθροιστικά στις δύο βαθμίδες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε βδομάδα χάνονται 600.000 διδακτικές ώρες από τα σχολεία μας. Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 20.000 κενά για παράλληλη στήριξη. Δεν διαπιστώνουμε κάποια ιδιαίτερη γεωγραφική διαφοροποίηση των κενών. Υπάρχουν παντού, από την πρωτεύουσα μέχρι μικρά νησιά.»

Πάνω από 10.000 τα κενά στην Πρωτοβάθμια

Ενώ εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Σπύρο Μαρίνη, να δηλώνει στο Dnews ότι «Περίπου 10.000 κενά καταγράφονται σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Αυτός ο αριθμός αφορά όλες τις ειδικότητες, καθώς επίσης και την παράλληλη στήριξη. Ενδεικτικά, στη Γ' Αθήνας, τα κενά ειναι περίπου 700, στον νομό Αχαΐας 224, στον νόμο Κορινθίας 169 και στην Εύβοια 152. Επιπλέον, είπε ότι περίπου το 50% των ολοήμερων δεν λειτουργούν. Ακούμε μεγάλα λόγια, που προσπαθούν να κρύψουν τα πολύ μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύονται στην εκπαίδευση και είναι εκρηκτικά», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.