Παιδεία

28η Οκτωβρίου και σχολεία: Την Παρασκευή οι γιορτές, αδικαιολόγητες οι απουσίες

28η Οκτωβρίου και σχολεία: Την Παρασκευή οι γιορτές, αδικαιολόγητες οι απουσίες
Σχολεία και 28η Οκτωβρίου: Πώς θα γίνουν οι γιορτές, η παγίδα με τις απουσίες σε Γυμνάσια και Λύκεια

Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει και τα σχολεία προετοιμάζονται πυρετωδώς για την καθιερωμένη γιορτή που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου καθώς για την παρέλαση ανήμερα της εθνικής επετείου την προσεχή Δευτέρα.

Όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κινούνται σε ρυθμούς εθνικής επετείου ώστε οι μαθητικές γιορτές για την ημέρα αυτή να καλύψουν όσο το δυνατόν επαρκέστερα τη σημασία και τα μηνύματα της Επετείου του ΟΧΙ. Πώς έγινε ο β΄ παγκόσμιος πόλεμος; Ποια η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο;Γιατί λέγεται «επέτειος του ΟΧΙ» και τι σημαίνει για μας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες;Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη ενώ άλλες χώρες γιορτάζουν τη λήξη του παγκόσμιου αυτού πολέμου; Ποιες επιπτώσεις είχε για τη χώρα μας ο πόλεμος του 1940; Αυτά είναι ενδεικτικά ορισμένα από τα θέματα που θα αναδειχθούν μέσα από τις γιορτές και τις παραστάσεις που προγραμματίζουν τα σχολεία στο πλαίσιο του εορτασμού αυτής της σημαντικής για τον ελληνισμό ημέρας.

Όπως τονίζεται με νόημα από τους εκπαιδευτικούς η 28η Οκτωβρίου συμβολίζει την ανθεκτικότητα και τη δύναμη του ελληνικού λαού σε αντίξοες συνθήκες. Ο εορτασμός της ενισχύει την πίστη στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Εν αναμονή της έκδοσης των σχετικών εγκυκλίων για το πώς θα διεξαχθούν οι εορταστικές τελετές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, υπενθυμίζουμε σε γονείς και μαθητές το τελετουργικό που ακολουθείται κάθε χρόνο στις σχολικές γιορτές για την 28η Οκτωβρίου.

28η Οκτωβρίου: Πώς θα γιορταστεί στα σχολεία την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η σχολική γιορτή θα λάβει χώρα την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου. Εκείνη τη μέρα οι μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων θα προσέλθουν κανονικά στα σχολεία και θα παρακολουθήσουν την προγραμματισμένη σχολική γιορτή και μετά θα αποχωρήσουν. Οι μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών που παρακολουθούν το ολοήμερο αποχωρούν και εκείνη μετά το πέρας της γιορτής καθώς δεν προβλέπεται η λειτουργία του ολοήμερου.

Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας καθώς μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εορταστικών σχολικών εκδηλώσεων αποχωρούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο και Λύκειο) στο πλαίσιο της γιορτής θα απονεμηθούν αριστεία, βραβεία, έπαινοι προσωπικής βελτίωσης και ειδικοί έπαινοι στους μαθητές που φοίτησαν κατά το σχολικό έτος 2023-24.Οπότε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου οι μαθητές τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας πρέπει να πάνε υποχρεωτικά στις σχολικές τους μονάδες, να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της εορτής και να αποχωρήσουν καθώς θα παρθούν κανονικά απουσίες, οι οποίες έχει ξεκαθαρίσει το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν διαγράφονται. Οι μαθητές στο πλαίσιο της σχολικής γιορτής τιμούς τους ήρωες του 1940, απαγγέλλοντας ποιήματα, τραγουδώντας και παίζοντας σε θεατρικές παραστάσεις που συνδέονται με τα γεγονότα της εποχής.

Αδικαιολόγητες οι απουσίες από την σχολική γιορτή για την 28η Οκτωβρίου

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι οι μαθητές θα πρέπει υποχρεωτικά να δώσουν το παρών στην σχολική γιορτή της Παρασκευή 25 Οκτωβρίου καθώς θα τηρηθεί παρουσιολόγιο με τις απουσίες εκείνης της μέρας να μην δικαιολογούνται. Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας που από φέτος υπάρχει επαναφορά αδικαιολόγητων -δικαιολογημένων απουσιών που καθορίζει και την προαγωγή στην επόμενη τάξη. Όπως ορίζει ξεκάθαρα το ΦΕΚ «Απουσία μαθητή από εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.»

Χαρακτηριστική η ανακοίνωση σχολείου (Λυκείου) των Βορείων Προαστίων όπου όπως ενημερώθηκαν οι μαθητές «Την Παρασκευή 25-10-2024 και ώρα 10.30 π.μ. στο αμφιθέατρο του σχολείου θα γίνει η απονομή των αριστείων-βραβείων-επαίνων προσωπικής βελτίωσης-ειδικών επαίνων σχολικού έτους 2023-2024, η απόδοση της σημαίας σε σημαιοφόρο-παραστάτες και ακολούθως η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν στις 10.15 π.μ. στο σχολείο και αφού ληφθούν απουσίες στις αίθουσες που είχαν μάθημα την 3η ώρα, στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στο αμφιθέατρο. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης (γύρω στις 12.00) οι μαθητές θα σχολάσουν.»