Παιδεία

Εργαστήρια νέων τεχνολογίων στην Κοζάνη

Εργαστήρια νέων τεχνολογίων στην Κοζάνη Εργαστήρια νέων τεχνολογίων στην Κοζάνη Φωτογραφία: Εργαστήρια νέων τεχνολογίων στην Κοζάνη
Εργαστήρια νέων τεχνολογίων στην Κοζάνη Κορίτσια ηλικίας 10 με 16 ετών στην Κοζάνη θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα κώδικα και να ενημερωθούν γύρω από τις νέες τεχνολογίες στο πλαίσιο του προγράμματος "CodeGirls" που πραγματοποιείται από το εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού Mataroa και την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Τα μαθήματα, που θα πραγματοποιηθούν στις 21-22 & 28-29 Μαρτίου, στη δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης, διαρκούν τέσσερις ώρες, είναι δωρεάν και παρέχουν στις συμμετέχουσες τα εργαλεία και την τεχνογνωσία, ώστε από απλοί χρήστες του internet, να γίνουν οι δημιουργοί του (αιτήσεις γίνονται στο link  http://goo.gl/psHJU0 ).

Τα κορίτσια θα είναι χωρισμένα ηλικιακά σε δύο ομάδες (10-13 & 14-16). Κάθε ομάδα είναι 25 ατόμων και θα είναι ανομοιογενής σε ό,τι αφορά το επίπεδο και τα ενδιαφέροντα των κοριτσιών που θα την αποτελούν.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια του ΕΚΕΤΑ, που θα διδάξει στα εργαστήρια της Κοζάνης, Χρύσα Κολλιδά, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι ότι τα κορίτσια που θα συμμετέχουν δεν χρειάζεται να κατέχουν από πριν γνώσεις προγραμματισμού ή κάποιες ιδιαίτερες δεξιότητες. Ιδανική υποψήφια "CodeGirl" είναι εκείνη που θα είναι αφοσιωμένη στον στόχο της και θα έχει ενδιαφέρον και πάθος για την τεχνολογία.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα κορίτσια θα εισαχθούν στο front end web development, μαθαίνοντας να φτιάχνουν απλά websites, χρησιμοποιώντας HTML5 και CSS. Επίσης θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες, αλλά και τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτεί πλέον η αγορά παγκοσμίως.

Τα ίδια εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν και στην Καλαμάτα. "Ο ενθουσιασμός και η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακά" είπε η Ελιζα Καμπερογιάννη, η οποία δίδαξε στα εργαστήρια της Καλαμάτας και είναι μέλος της κοινότητας προγραμματιστών της Google στη Θεσσαλονίκη (GDG Thessaloniki).

"Εμείς ως κοινότητα συμμετέχουμε σε κάθε δράση που προάγει την τεχνολογία και ειδικά όταν αυτή αφορά την ενεργή συμμετοχή των γυναικών" επεσήμανε.

Το GDG Thessaloniki θα βρίσκεται από αύριο στην Κοζάνη, απευθυνόμενο, ωστόσο, σε διαφορετικό κοινό. Συγκεκριμένα, το Google Developers Group Thessaloniki σε συνεργασία με την κοινότητα των φοιτητών της IEEE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα παρουσιάσει, αύριο, Παρασκευή 20 Μαρτίου, το "Google Cardboard", ένα εργαλείο φτιαγμένο από χαρτόνι που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, μετατρέποντας το κινητό τους σε ένα βασικό VR headset.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής για το cardboard.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, στις 18.30, στο Αμφιθέατρο του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.