Παιδεία

Τα ελληνόπουλα εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στα Πανεπιστήμια

Τα ελληνόπουλα εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στα Πανεπιστήμια Τα ελληνόπουλα εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στα Πανεπιστήμια
Είδος πολυτελείας φαίνεται να αποτελούν πλέον οι σπουδές στα Πανεπιστήμια Παρατούν τις σπουδές τους οι φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστημίων είτε γιατί δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά είτε γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σπουδές τους και στην απόκτηση ενός πτυχίου, το οποίο δεν έχει κανένα αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Οι ενεργοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελούν μόλις το 38% του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών στο ίδρυμα, οι οποίοι ξεπερνούν τις 100.000.

Τα συμπεράσματα εμπεριέχονται στην έκθεση αυτοαξιολόγησης του ιδρύματος και στην οποία τονίζεται ότι η μη έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε δύο σημαντικούς λόγους:

- Στον μεγάλο αριθμό φοιτητών με λίγα προσόντα που εισάγονται .

Αυτό γιατί η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων δεν ελέγχει μια σειρά από γνωστικές, ερευνητικές και κοινωνικές δεξιότητες, απαραίτητες για την παρακολούθηση ακαδημαϊκών σπουδών αλλά απλώς προωθεί την παπαγαλία, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό επίπεδο σπουδών και να εγκαταλείπουν το πανεπιστήμιο.

- Τα τελευταία 5 χρόνια, η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει επιδράσει αρνητικά στην προσπάθεια των φοιτητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Αρκετοί εγκαταλείπουν τις σπουδές τους επειδή η οικογένειά τους δεν μπορεί πλέον να τους συνδράμει οικονομικά, υποαπασχολούνται σε εργασίες άσχετες με τις σπουδές τους για να εξοικονομήσουν εισόδημα, επιλέγουν να μην παραστούν σε εξεταστικές λόγω του κόστους διαμονής και μετακινήσεων, για τους φοιτητές από την επαρχία.

Αποτέλεσμα η περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης σπουδών ή και η εγκατάλειψη της φοίτησης.

Στην έκθεση τονίζεται ότι από τις επιλογές των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές εξετάσεις αποδεικνύεται ότι οι νέοι κινούνται πλέον στο να επιλέγουν σχολές οι οποίες είναι κοντά στο σπίτι τους, ώστε να μπορέσει η οικογένεια να αντεπεξέλθει στις δαπάνες της «φοιτητικής ζωής» του παιδιού.