Παιδεία

Δημιουργείται ταμείο χρηματοδότησης της έρευνας

Δημιουργείται ταμείο χρηματοδότησης της έρευνας Δημιουργείται ταμείο χρηματοδότησης της έρευνας
Δημιουργείται ταμείο χρηματοδότησης της έρευνας Σε ημερίδα καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης, παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Cognitus, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Horizon 2020» της ΕΕ.

Την ημερίδα χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης -ο οποίος εξήγγειλε μάλιστα και τη δημιουργία νέου πυλώνα χρηματαδότησης της έρευνας- καθώς και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ), Κωνσταντίνος Στεφανίδης.

Το Cognitus εξετάζει τη δυνατότητα σύγκλισης τηλεοπτικών μεταδόσεων σε Ultra HD με περιεχόμενο παραγόμενο από χρήστες (User Generated Content). Στόχος του έργου είναι να αποδείξει τη βιωσιμότητα της παραγωγής και εκμετάλλευσης διαδραστικού UltraHD περιεχομένου, μέσα από livecasestudies σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή σε μία συναυλία. Το έργο, με διάρκεια 36 μήνες, θα στοιχειοθετήσει την ικανότητα δημιουργίας μίας νέας σειράς υπηρεσιών ψυχαγωγίας για τα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ίδιων των μέσων αλλά και άλλων κλάδων δημιουργίας περιεχομένου. H παρουσίαση του προγράμματος Cognitus, έγινε από τους εμπλεκομένους σε αυτό φορείς, με εκπροσώπηση από το BBC, το ΙΤΕ και την ελληνική Forthnet.

Ανοίγοντας την ημερίδα, ο κ. Φωτάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Με την ευκαιρία της ημερίδας θα ήθελα να ανακοινώσω ότι πέραν των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων του Ορίζοντα 2020 και των διαρθρωτικών ταμείων όπως το ΕΣΠΑ, ως Πολιτεία ετοιμάζουμε τη δημιουργία ενός τρίτου πυλώνα χρηματοδότησης της έρευνας. Πρόκειται για ένα ταμείο που θα λειτουργεί με μείγμα δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, με πόρους από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και κυρίως με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με διοίκηση αποστασιοποιημένη από την κυβερνητική ηγεσία, που κατ’ αρχή στόχο θα έχει τη στήριξη των ερευνητών και των ερευνητικών προγραμμάτων που συνδέονται με την επιστημονική περιέργεια, το οποίο αναμένουμε να ξεκινήσει το 2016-2017. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματική καινοτομία, το ταμείο θα συμμετέχει με πόρους στήριξής τους υπό τη μορφή συμμετοχών ή χαμηλότοκων δανείων. Με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης που πληρώνουν σήμερα οι επιχειρήσεις, καθιστώντας την έρευνα εφικτή και τις ελληνικές επιχειρήσεις ανταγωνιστικές και τοποθετώντας την καινοτομία στο επίκεντρο της δημιουργίας πλούτου για τη χώρα».